of 59082 LinkedIn

Gemeenten bouwen te dicht bij hoogspanningslijnen

In zeker zeven gemeenten zijn de afgelopen jaren nieuwbouwwijken gebouwd die te dicht bij hoogspanningslijnen staan. Dit terwijl de Gezondheidsraad en de rijksoverheid al sinds 2005 adviseren om dat niet meer te doen, vanwege een verhoogd risico op kinderleukemie. Dat meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek samen met de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vraagt de gemeenten om opheldering. ‘Dat beleid is er niet voor niks.’

In zeker zeven gemeenten zijn sinds 2016 nieuwbouwwijken gebouwd die te dicht bij hoogspanningslijnen staan. Terwijl de Gezondheidsraad en de rijksoverheid al sinds minstens dertien jaar adviseren om dat niet meer te doen, vanwege een verhoogd risico op kinderleukemie. Dat meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek samen met de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vraagt de gemeenten om opheldering. ‘Dat beleid is er niet voor niks.’

Bovengronds
Het gaat om 107 nieuwbouwwoningen, die sinds 2016 zijn gebouwd of nog in aanbouw zijn, in de gemeenten Sliedrecht, Papendrecht, Smallingerland, Oss, Overbetuwe, Tilburg en Oirschot. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vermoedt dat het aantal te dicht bij bovengrondse elektriciteitslijnen gebouwde woningen sinds 2005 nog veel hoger ligt.

 

Risico's
De Gezondheidsraad pleitte half april nogmaals voor ‘een voorzorgsbeleid rondom hoogspanningslijnen’, omdat er aanwijzingen zijn dat kinderen die daarbij in de buurt wonen een ongeveer twee maal hogere kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen. ‘Dat betekent dat één geval van kinderleukemie per twee jaar mogelijk samenhangt met de aanwezigheid van bovengrondse elektriciteitslijnen.’ Jaarlijks ontstaan volgens de Gezondheidsraad ongeveer 135 nieuwe gevallen.

 

Reacties
Toekomstige inwoners en de makelaar van een wijk in aanbouw vlakbij hoogspanningslijnen in Sliedrecht laten RTL Nieuws weten dat zij niet op de hoogte zijn gesteld van de risico’s. De reactie van Sliedrecht: ‘De gemeente had al jaren plannen om op deze locatie te bouwen.’ Ook zou de gemeente aan de ontwikkelaar hebben meegegeven dat ‘open communicatie over de risico's van wonen onder hoogspanningsleidingen noodzakelijk is’. De andere genoemde gemeenten gaven ook reacties.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.