of 60831 LinkedIn

'Gemeentebestuurders doen weinig met alcoholpreventie'

Gemeentebestuurders doen weinig aan handhaving en preventie om alcoholmisbruik te voorkomen, meent de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge.
Reageer

Gemeentebestuurders in Nederland laten het te vaak afweten als het gaat om de bestrijding van misbruik van alcohol onder jongeren. Hetzelfde geldt in het handhaven van de drank- en horecawet.

Handhavingsplan
Dat stelde de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA) donderdag. Hij deed dat tijdens een landelijke studiedag over handhaving van alcohol en drugs nu het Rijk gemeenten verplicht een handhavings- en preventieplan alcohol- en drugs op te stellen.

Papieren werkelijkheid
De Jonge was uitgenodigd omdat Rotterdam door de sector wordt geroemd om de duidelijkheid in het handhaving- en preventiebeleid: onder de 18 jaar geen druppel alcohol. Hij vindt het zorgwekkend dat gemeenten geen inzet tonen om op dit punt de regels te handhaven: ,,Plannen voor preventie en handhaving hebben gemeenten wel, maar nu is het zaak dat ze ook echt werk gaan maken van de handhaving en het niet bij papieren werkelijkheid alleen laten.''

Klein bier
,,We praten tegenwoordig veel over preventie; over voorkomen is beter dan genezen. Ik ben het daar ook helemaal mee eens, maar handhaving en naleving zijn evenzeer aspecten van preventie. Als wij onszelf niet serieus nemen, hoe kunnen we dan verwachten dat jongeren ons serieus nemen? We hebben het tenslotte niet over klein bier.'
Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.