of 64120 LinkedIn

'Gemeenteadviseur vindt homoseksualiteit stoornis'

Tariq Ramadan
Tariq Ramadan
4 reacties
Theoloog en filosoof Tariq Ramadan zou een aantal zeer homo-onvriendelijke uitspraken hebben gedaan. De vermeende uitlatingen staan haaks op uitspraken die hij deed als adviseur van de gemeente Rotterdam en als gasthoogleraar burgerschap en identiteit aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

54 Cassettebandjes
De Gay Krant publiceert vandaag een artikel waarin een letterlijke vertaling wordt gegeven van uitspraken die Ramadan zou hebben gedaan. Zo zou de wetenschapper hebben gezegd dat 'homoseksueel gedrag een teken is van een aandoening, een stoornis en een onevenwichtigheid'. De gemeente heeft inmiddels contact gehad met de Gay Krant en hoopt de 54 cassettebandjes op korte termijn te ontvangen. Het is nog onduidelijk van wanneer de opnames van Ramadan dateren.

'Afstand doen van contract'
Voor de Rotterdamse VVD-fractie is de maat echter vol. Zij zette al eerder vraagtekens bij het nut en de noodzaak van de samenwerking met Ramadan als adviseur voor de gemeente Rotterdam. VVD-er Bas van Tijn: 'Dit soort uitspraken mag je in Nederland wel doen, maar het gaat hier over iemand die met overheidsgeld een positie heeft gekregen. Die notabene betaald wordt door de gemeente om de dialoog tussen groepen in de samenleving te bevorderen. Dan zijn dit soort uitspraken ontoelaatbaar.' De VVD vraagt dan ook aan het college hoe de gemeente zo snel mogelijk afstand kan doen van het contract met Ramadan.

Universiteit wacht af
De Erasmus Universiteit reageert niet op het artikel in de Gay Krant waarin staat dat islamitisch wetenschapper Tariq Ramadan negatieve uitlatingen over homoseksuelen zou hebben gedaan. De onderwijsinstelling wacht de resultaten van het onderzoek af van de gemeente naar de cassettebandjes waarop hij de uitspraken zou doen.

'Niet prettig wat ze doen'
In een interview met Binnenlands Bestuur van 13 februari jl. zegt Tariq Ramadan onder andere over homoseksualiteit: 'Persoonlijk denk ik dat homoseksualiteit buiten de normen van de islam valt. Ik vind het niet prettig wat ze doen, maar ik respecteer hen als persoon.'

Adviezen kosten 1,79 miljoen
Binnenlands Bestuur becijferde in februari wat Ramadan de gemeente Rotterdam tot nu toe gekost heeft. Dat bleek in totaal 1,79 miljoen euro te zijn.  420.000 euro per jaar in 2007 en 2008 voor zijn adviseurschap, plus 150.000 euro voor 2009 (over het budget voor 2010 wordt later beslist). Van dit budget is 55.000 euro per jaar honorarium voor Ramadan, de overige kosten zijn voor het organiseren van debatten en bijeenkomsten in het kader van het project ‘Burgerschap, identiteit en je thuis voelen’. Daarnaast draagt de gemeente de kosten voor de 4-jarige leerstoel à 2 ton per jaar (voor onder meer reis- en verblijfkosten van Ramadan en voor drie aio’s). Daarmee komen de totale kosten voor het aantrekken van Ramadan tot dusverre op 1,79 miljoen euro.

Lees het hele interview met Tariq Ramadan

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.