of 59206 LinkedIn

Geen uitreiking Scholenbouwprijs

De Scholenbouwprijs voor opdrachtgevers wordt dit jaar niet uitgereikt. De tweejaarlijkse prijs voor de beste nieuwe schoolgebouwen, die uitgereikt wordt door het ministerie van onderwijs, is naar verwachting tot eind 2011 uitgesteld.

Belangrijkste reden is de harde kritiek van rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol; zij vindt dat in het verleden te vaak scholen wonnen die in de dagelijkse praktijk niet goed bleken te functioneren. ‘Pas als een school in de hitte, regen en kou heeft gefunctioneerd kun je beoordelen of een ontwerp inderdaad zo geslaagd is als we denken,’ aldus Van der Pol in een interview met het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond van de FNV.

 

‘Een goede winnaar moet ook hoog scoren op een gezond binnenklimaat en een realistische exploitatie.’ Dat betekent dat projecten pas genomineerd kunnen worden ‘als zij in alle seizoenen hun sterke (en zwakke) kanten hebben laten zien’, laat het ministerie desgevraagd weten. Een bekend voorbeeld van een prijswinnaar waar het mis ging, is het Metzo College in Doetinchem, een ontwerp van architect Erick van Egeraat.

 

De VMBO school won in 2006 de Scholenbouwprijs, maar het binnenklimaat was hopeloos. Sinds de oplevering heeft de school tónnen uit moeten geven voor aanvullende maatregelen om de temperatuur in de school acceptabel te krijgen.

 

Kantine

 

Van der Pol heeft ook kritiek op de eisen en de financiering van schoolgebouwen: die horen niet meer bij de gebruiksintensiteit en multifunctionaliteit waar schoolgebouwen tegenwoordig mee te maken hebben, vindt zij. Veel scholen zijn ook in gebruik als buitenschoolse opvang, gangen doen dienst als lesruimte, kinderen eten op school; dus een kantine zou wel het minste zijn, zegt ze in het bewuste artikel in het Onderwijsblad.

 

‘De Programma’s van Eisen en de verschillende geldstromen voor schoolgebouwen moeten goed onder de loep worden genomen’, vindt Van der Pol. Het Stimuleringsfonds voor Architectuur heeft onlangs een netwerk Agenda Gebouwen voor kinderen opgericht.

 

Daarin zijn ondermeer het ministerie van OCW, diverse kinderopvangorganisaties, de VNG en het servicecentrum Scholenbouw vertegenwoordigd. Het moet ertoe leiden dat allerlei ‘stakeholders’ op dit gebied meer kennis uit gaan wisselen, zegt een woordvoerster van de SfA. ‘De kwaliteit van de gebouwen moet echt omhoog.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.