of 63372 LinkedIn

Geen overzicht van onveilige vloeren

Er is een probleem met 'breedplaatvloeren' in sommige gebouwen van de Rijksoverheid. Van de problemen in de rest van het land is geen helder beeld. Het probleem werd bekend toen in mei 2017 een parkeergarage in Eindhoven instortte. Na de instorting werden gemeenten aangespoord om te inventariseren welke gebouwen en vloeren mogelijk onveilig zijn.

Het is niet duidelijk hoe ernstig het probleem van de onveilige prefab-vloeren is in Nederland. Vandaag meldden ministers Kajsa Ollongren en Sander Dekker dat, ondanks problemen met de vloeren in gebouwen van de Rijksoverheid, medewerkers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid niet bang hoeven te zijn dat hun werkplek onveilig is. De vraag is: hoe zit dat in de rest van het land?

Onveilig

Er is een probleem met 'breedplaatvloeren' in de gebouwen, schreef NRC donderdag. Het probleem werd bekend toen in mei 2017 een parkeergarage in Eindhoven instortte. Na de instorting werden gemeenten aangespoord om te inventariseren welke gebouwen en vloeren mogelijk onveilig zijn. Gemeenten kunnen eigenaren dwingen om onderzoek te doen. Die onderzoeken worden meestal niet gedaan door de gemeente, maar door experts, in opdracht van bijvoorbeeld de eigenaar of de aannemer.

 

Risico's

Het is gissen naar de omvang van het probleem. Bob Gieskens, directeur van brancheorganisatie VNConstructeurs wiens leden experts leveren voor onderzoeken, schat dat er een paar honderd gebouwen in Nederland zijn die in de rode of oranje categorie vallen. De rode categorie betekent dat er een acuut veiligheidsrisico is. Bij gebouwen in de oranje categorie, zoals de ministeries, moet er gezorgd worden dat de huidige mate van gebruik niet wordt overschreden. Zo mogen er geen zware kasten versleept worden of grote hoeveelheden mensen zich verzamelen. Er zijn bij de ministeries ‘floorwalkers’ die hierop letten.

 

Geen overzicht

‘Maar hoe groot de problematiek is in het rest van het land, is niet bekend’, zegt Gieskens. ‘Dat is niet vreemd, want de verantwoordelijkheid voor veiligheid ligt bij de afzonderlijke eigenaren. Er is dus geen centraal overzicht. En het is aan de eigenaren om wel of niet met problemen naar buiten te treden.’ Volgens Gieskens, die benadrukt dat het niet VNConstructeurs' voornaamste taak is om overzicht te krijgen van de aantallen, heeft het veld inmiddels een bijna compleet beeld van de problematische gebouwen. 'Maar van deze gebouwen is slechts een heel beperkt deel rood.'

 

Den Haag

De reden dat de problemen bij de ministeries duidelijker in beeld zijn, is omdat de eigenaar de Rijksoverheid is en staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken uitleg moest geven. In die schriftelijke uitleg van 6 april liet Knops weten dat er ook aanpassingen nodig zijn in de gebouwen van de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Buitenlandse Zaken, Eurojust, Europol, de Hoge Raad en de rechtbank Zwolle. Behalve de rechtbank bevinden alle genoemde gebouwen zich in Den Haag.

 

Twaalf meldingen

Hoewel het ministerie geen inventarisatie heeft van alle landelijke problemen, kreeg het wel twaalf meldingen van gemeenten over panden waar mogelijk iets aan de hand is. ‘Maar bij sommigen daarvan is al gebleken dat er niets mis was’, zegt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Over een schuldvraag kan het ministerie desgevraagd geen uitspraak doen. ‘Dat is een privaatrechtelijke zaak’, zegt de woordvoerder. ‘En dat verschilt van situatie tot situatie.’

 

Aanpassingen

‘Het Rijksvastgoedbedrijf, als eigenaar van de gebouwen, is wel bezig met inspecties’, laat de woordvoerder weten. Die onderzoeken zijn niet naar de omvang van het probleem, maar naar de aard. ‘Tot nu toe leveren de onderzoeken het beeld dat de vloeren veilig zijn.’ In de toekomst moeten sommige vloeren mogelijk wel aangepast worden als er zware kasten op worden geplaatst of veel mensen zich in de ruimte verzamelen. Wélke aanpassingen, dat kan per vloer verschillen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.