of 60831 LinkedIn

Gedroomde tweede huis staat niet in krimpregio

Het woningaanbod in krimpregio’s komt nauwelijks tegemoet aan de vraag naar een tweede woning. Gemeenten moeten dan ook niet verwachten dat mensen die in deeltijd komen wonen de verloedering en leegstand zullen opheffen.
4 reacties
Het woningaanbod in krimpregio’s komt nauwelijks tegemoet aan de vraag naar een tweede woning. Gemeenten moeten dan ook niet verwachten dat mensen die in deeltijd komen wonen de verloedering en leegstand zullen opheffen.

Lokale makelaars

Dat concludeert het Kenniscentrum Recreatie uit Den Haag, dat deze zomer de markt voor tweede woningen onderzocht. Het kenniscentrum baseerde zich hierbij op aan– en verkoopcijfers, gecombineerd  met gesprekken met lokale makelaars, woningcorporaties, en andere betrokkenen.

 

Lage prijzen

Hieruit blijkt dat krimpregio’s ondanks lage prijzen niet populair zijn onder tweede-huis-kopers.  ‘Vraag en aanbod komen niet overeen,’ aldus onderzoekster Suzanne van de Laar van het kenniscentrum. ‘De mensen op zoek naar een tweede (vakantie)huis zoeken blijkbaar iets anders dan deze gemeenten te bieden hebben’.

 

Rust en ruimte

Op zich kan het volgens het centrum aantrekkelijk zijn om een tweede huis te kopen in bijvoorbeeld Zuid-Limburg of Noord-Oost Groningen. Je hebt er de rust, de ruimte en de huizen zijn goedkoper. Maar de ligging, grootte en kwaliteit komen vaak niet overeen met de hoge eisen van de potentiële tweede woningkoper, zo concludeert het kenniscentrum. ‘De mooi in een natuurgebied gelegen goed onderhouden villa’s zijn zo verkocht, al dan niet als tweede huis’, stelt Van de Laar vast.

 

Verloedering

Maar dat zijn nu precies niet de huizen die binnen de krimpregio’s de pijn opleveren. ‘Juist de leegstaande rijtjeshuizen in een sociale huurwijk zijn niet gewild onder kopers, tweede huizen vind je daar al helemaal niet’. En dat zijn wel de huizen waar verloedering dreigt of al optreedt. Mensen willen daar niet op vakantie of een lekker rustig weekeinde doorbrengen’.

 

Strategie werkt niet

Al met al doen gemeenten er goed aan om niet al hun kaarten te zetten op het binnenhalen van rijkere Westerlingen die een tweede huis zoeken. ‘Deze strategie zal alleen werken in regio’s die toeristisch veel te bieden hebben’, voorspelt Van de Laar. ‘En dan nog zal het onvoldoende zijn om de leefbaarheid van de regio op peil te houden.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.