of 59250 LinkedIn

Provincie moet Gelders fruit opkopen

Pieter Plug 1 reactie

De Ruslandboycot van Nederlands fruit die recent nog uitgebreid is, heeft een grotere impact op met name de fruittelers in rivierenland dan mijn inziens tot nu toe politiek ingeschat wordt. Verschillende ondernemers dreigen door deze export boycot financieel aan de grond te geraken of zelfs failliet te gaan. En alhoewel op politiek niveau van Brussel via Den Haag tot Arnhem over de gevolgen voor fruittelers gesproken wordt, lijkt het er op dat het tot nu toe bij alleen praten blijft.

Telers worden op dit moment op geen enkele wijze financieel gecompenseerd anders dan de recente opkoop van enkele tonnen fruit, bestemd voor de voedselbank. Ruim 150.000 ton aan in Gelderland geteelde appels en peren dreigen dus straks vernietigd te moeten worden omdat afzetmarkt door het boycotbesluit is weggevallen. Daarnaast worden er nog tomaten, paprika’s, aardbeien en champignons geteeld, die ook onder de boycot vallen. Ondernemend Gelderland en in het bijzonder de telers worden daarmee behoorlijk financieel getroffen.

 

In het antwoord op schriftelijke vragen van de ChristenUnie, dat wij recent ontvingen, reageert het Gelders provinciebestuur dat ze nog nader onderzoekt welke ondersteuning vanuit de provincie geboden zou kunnen worden om de gevolgen te beperken. Er wordt met andere provincies overlegd over een nieuw toekomstperspectief en een andere afzetmarkt. Maar dat is mijn inziens iets voor de langere termijn. Een nieuwe afzetmarkt waar je vaak jaren over doet om op te bouwen realiseer je echt niet in enkele weken. 

 

De appels en peren in de Betuwe worden nu geplukt. Tonnen fruit die anders voor export naar Rusland ging, liggen nu in koelhuizen te wachten op nieuwe afzetmarkten en die kunnen daar echt geen jaren blijven liggen. Dat Gelderse fruit dreigt straks vernietigd te moeten worden. En dat betekent voor de ondernemers geen opbrengsten en dus geen inkomsten. Het wordt daarom tijd dat het Gelderse provinciebestuur tot daadwerkelijke actie komt.  Koop als Provincie Gelderland het Gelderse fruit dat bestemd was voor export naar Rusland op en zorg voor een goede zinvolle en gezonde bestemming.

 

In het kader van gezonde voeding kunnen de Gelderse appels en peren op een zinvolle manier gegeven worden voor de 200.000 basisschool kinderen in Gelderland. Hiermee bestemmen we het fruit niet alleen zinvol, maar stimuleren we de kinderen op de basisscholen ook op een positieve manier om meer fruit te eten. Op die wijze zijn er in Gelderland zeker nog andere doelgroepen waar inzet van Gelders fruit zinvol is zoals voortgezet onderwijs, ziekenhuizen, zorginstellingen en COA opvangcentra.

 

Pieter Plug, fractievoorzitter ChristenUnie Gelderland

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerrie op
Den Haag en Brussel moet haar verstand gebruiken en met Rusland het dialoog zoeken. Nu wordt bij de laatste agrariërs de nek omgedraaid. Of past dit in het beleid.