Advertentie
financiën / Nieuws

Rem op aanvragen ESF+

Hoewel het budget voor 2021-2027 en de vereenvoudigingen in regelingen voor ESF+ al rond zijn, is de hele ESF-verordening nog niet rond. In januari wordt er verder onderhandeld tussen Europees Parlement en de lidstaten. Tot die tijd is er een rem op ESF+ aanvragen voor de nieuwe periode.

30 december 2020
geld---europa---shutterstock.jpg

Hoewel het budget voor 2021-2027 en de vereenvoudigingen in regelingen voor ESF+ al rond zijn, is de hele ESF-verordening nog niet rond. In januari wordt er verder onderhandeld tussen Europees Parlement en de lidstaten. Tot die tijd is er een rem op ESF+ aanvragen voor de nieuwe periode.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat desgevraagd weten dat er voor de komende subsidieperiode nog geen nieuwe plannen kunnen worden ingediend.

  

Harde noten

De onderhandelingen zitten in hun allerlaatste fase, de Europese Raad en het Parlement hebben bijna een akkoord, maar er zijn nog enkele harde noten te kraken, zo laat de PvdA op gezag van Italiaanse onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) weten. Het gaat onder andere om de thematische toewijzing van het fonds: welk deel gaat waarheen? Het Duitse voorzitterschap en het EP zijn het nog niet eens over de percentages daarvan.

 

Jeugdwerkloosheid

Het Europees Parlement zet in op ten minste 5 procent voor het European Child Guarantee (goede start voor kinderen), ten minste 15 procent voor de European Youth Guarantee (onder andere jeugdwerkloosheid) en ten minste 3 procent voor FEAD (Fund for European Aid to the Most Deprived; armoedebestrijding).
Het Duitse voorzitterschap houdt hierop vast aan de positie die de Raad in juli van dit jaar had ingenomen, met stuk voor stuk lagere percentages. Zij willen bijvoorbeeld maar de helft van wat het EP wil oormerken voor jeugdwerkloosheid en maar 2 procent bestemmen voor FEAD. Maar bij die ene procent verschil in het laatste geval, gaat het voor de hele EU wel om pakweg 1 miljard euro.

 

Sociale projecten

De PvdA verwacht dat onder het Portugese voorzitterschap, waar een linkse regering zit, een betere afspraak komt. Dat betekent niet dat alles nu stil valt. Lopende binnenlandse projecten waaraan onder het ESF al geld is gecommitteerd mogen dat geld nog tot twee jaar na het einde van de projecttermijn uitgeven. Als een project ten einde is gelopen en het volledige budget is opgebruikt ofwel hernieuwde financiering nodig heeft, dan kan daarvoor nu het REACT-EU noodfonds tijdelijk voor worden aangewend. Sociale projecten die in Nederland met ESF-geld werden gefinancierd hoeven dus niet te stokken, maar dan moet Den Haag wel snel samen met de lokale bestuurders aan de slag, melden de sociaal-democraten vanuit Brussel.

Wethouders

Europarlementariër Agnes Jongerius vindt dat het geld er moet komen en dat de rekening coronacrisis niet bij de meest kwetsbaren moet worden neergelegd. ´In de onderhandelingen over de Sociale Fondsen zullen de nationale regeringen een stap onze kant op moeten zetten om de klappen van deze crisis op te vangen. Ondertussen hebben wij in razend tempo het REACT-EU noodfonds uit de grond gestampt om snel bij te kunnen springen. Dit noodfonds schept de ruimte om in werkgelegenheid en sociale projecten te investeren. Daarnaast wordt het mogelijk om hiermee een tijdelijke deeltijd-WW mee te financieren, om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden’, aldus Jongerius. Armoedebestrijding mag wat haar betreft niet het ondergeschoven kindje worden in deze crisis. ‘Ik roep dus alle wethouders uit Dronten, Lochem, Utrecht of elders in het land op om Den Haag tot actie te manen!’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie