Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten willen compensatie rijk voor bestrijden energiearmoede

Door verruiming van de individuele bijzondere bijstand zouden gemeenten ook getroffen middeninkomens de inflatiecrisis door kunnen loodsen.

14 september 2022
Miljoen huishoudens kunnen moeite krijgen met betalen rekeningen

Gemeenten willen inwoners die door de oplopende inflatie in financiële problemen komen best tegemoet komen, maar dan moet het rijk op haar beurt gemeenten weer compenseren.

Content marketeer

BMC
Content marketeer

Traineeship Financiën en Control

BMC
Traineeship Financiën en Control

Die randvoorwaarde stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een position paper Betaalbaarheid van energie voor huishoudens.

Schuldeisers

Waar het gaat om de bestaanszekerheid van inwoners, dient volgens de gemeentekoepel de energie- en inflatiecrisis te worden behandeld als de coronacrisis. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor het rijk, bijvoorbeeld door met energieleveranciers en schuldeisers van de overheid afspraken te maken over coulanceregelingen.

Bijzondere bijstand

Ondanks die landelijke ondersteuning kunnen inwoners toch nog in de financiële problemen komen. In dat geval zijn volgens de VNG gemeenten lokaal verantwoordelijk voor een effectief vangnet en maatwerk. Van belang is onder meer dat er vroegtijdig passend hulp wordt verleend door middel van vroegsignalering en schuldpreventie. Een andere optie is het verruimen van de individuele bijzondere bijstand. Door de inkomensgrenzen te verruimen, zouden ook inwoners met middeninkomens die financieel in de knel komen bij gemeenten terecht kunnen. ‘Naast de lage inkomensgroepen en uitkeringsgerechtigden zien we in de gemeentelijke praktijk ook inwoners met middeninkomens die door de gestegen energieprijzen niet meer rond kunnen komen’, aldus de VNG.

Constante druk

Een en ander betekent wel dat de doelgroep groter wordt voor gemeenten. Om die aanvullende gemeentelijke hulpverlening en ondersteuning waar te kunnen maken zijn volgens de VNG afspraken noodzakelijk met ‘Den Haag’ over voldoende financiële middelen vanuit het rijk. Gewezen wordt op de extra inzet voor uitvoeringscapaciteit en het beschikbaar stellen van hulp aan inwoners. Die uitvoeringscapaciteit van gemeenten stond volgens de koepelorganisatie al onder spanning, vanwege de constante druk van de afgelopen crises.

Voedselbanken

Andere mogelijkheden voor gemeenten om bij te springen, ziet de VNG in lokale maatwerkvoorzieningen, voedselbanken, zogeheten doorbraak-/noodfondsen en hulp bij energiebesparing en het verduurzamen van woningen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie