financiën / Partnerbijdrage

Woningbouwimpuls. Vierde ronde begin augustus open

Sneller bouwen van meer betaalbare woningen.

01 juni 2022
Woningbouw

Begin augustus 2022 opent het aanmeldloket voor de vierde tranche van het Besluit Woningbouwimpuls 2020 (WBI2020) oftewel de Woningbouwimpuls. Gemeenten kunnen vervolgens tot en met 18 september 2022 een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor het sneller bouwen van meer betaalbare woningen.

Voor de vierde tranche is (inclusief btw) € 300 miljoen beschikbaar, zo heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij aanmelding vóór 9 september 2022 krijgt de indiener voor het sluiten van het aanvraagloket een reactie op de volledigheid en beoordeelbaarheid van de aanvraag. In december 2022 wordt bekend welke projecten een bijdrage krijgen voor het versnellen van de bouw, het vergroten van het aantal nieuwbouwwoningen in een project of het vergroten van de betaalbaarheid van die woningen voor starters en mensen met een middeninkomen, aldus De Jonge.

Wijzigingen regeling 

Voor de vierde tranche zijn overigens ook nog enkele wijzigingen voorzien. Zo wordt de regeling ook toegankelijker voor (kleine) gemeenten die een gebundelde aanvraag doen, en kunnen gemeenten met minder dan 50.000 inwoners een project indienen met minimaal 200 woningen. Ook wordt er een koppeling gelegd met de (nog af te sluiten) woondeals bij het realiseren van twee derde betaalbare woningbouw per regio.

Verder wordt de urgentiescore verfijnd, waardoor deze genuanceerder doorwerkt in de beoordeling van de aanvragen. Ook voor deze vierde ronde van de regeling worden gemeenten weer ondersteund bij het voorbereiden van hun aanvraag, door middel van briefings, kennissessies en instructies, zo meldt de minister.

Resultaat eerdere rondes

De eerste drie rondes van de woningbouwimpuls leveren in totaal een bijdrage aan 139.964 nieuwe woningen door heel Nederland, waarvan het merendeel betaalbaar (65%). Dit zijn woningen bedoeld voor de sociale huursector, midden huur en betaalbare koopwoningen.

Veel projecten hebben daarnaast speciale aandacht voor woningen voor starters, senioren, studenten en aandachtsgroepen. Een aanzienlijk deel van deze woningen zou zonder de Woningbouwimpuls waarschijnlijk niet, of pas op een later moment gebouwd kunnen worden.

Zie ook hier.
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.