financiën / Partnerbijdrage

Regio Noordoost Friesland ziet en hoort haar ondernemers

Ondernemers zoeken de gemeente op voor diverse vraagstukken.

03 november 2022
Ondernemersschool

Ondernemerschap in de regio is voor Jeldrik Doevendans en Ingrid Vellinga dagelijks onderwerp van gesprek. Jeldrik pakt vanuit de rol als Ontwikkelaar Economie en Bedrijven bij de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel het hele facet op van de economische zaken van de gemeente en Ingrid is als Bedrijvencontactfunctionaris bij de gemeente Noardeast-Fryslân dé schakel tussen ondernemers en de gemeente.

Samen met vier gemeenten in de regio laten zij zien hoe belangrijk ondernemerschap is en waar zij de helpende hand kunnen zijn. ‘Wij komen in beeld wanneer ondernemers complexere vragen hebben. Je kunt ons zien als een schakel tussen wat een ondernemer graag wil bereiken en hoe wij dat intern bij de gemeente vorm kunnen geven.’, vertelt Ingrid. ‘Onze dagelijkse doelgroep zijn ondernemers, ondernemersverenigingen, brancheorganisaties en ga zo maar door. Het hele bedrijfsleven eigenlijk. En als we het goed doen, zijn we vooral op bezoek en niet veel op kantoor.’, vult Jeldrik aan.

De helpende hand voor ondernemers

Ondernemers zorgen voor leven in de gemeente. Maar hoe mooi ondernemen ook is, er komt ook genoeg op hen af waar ze niet direct voor kiezen. Als gemeente wil je weten wat er speelt, zodat je een helpende hand kunt bieden. ‘Wij hebben veel contact met ondernemers en ondernemersverenigingen in de regio. Dat betekent dat we echt een netwerkfunctie hebben. Wanneer ondernemers iets nodig hebben of ze lopen ergens tegen aan, dan komen ze bij ons.’, vertelt Jeldrik.

 ‘Hoewel wij niet altijd weten wat er bij individuele ondernemers speelt, proberen we wel algemene ontwikkelingen en nieuwsberichten in de gaten te houden.’, vertelt Ingrid. Jeldrik: ‘We proberen zo proactief mogelijk op ontwikkelingen in te spelen en op alles wat we voorbij zien komen. Vaak kunnen we namelijk helpen. Ondernemers moeten daarom ook niet aarzelen ons op te zoeken en hun wensen en behoeften met ons te delen.’

Denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden

Ondernemers zoeken de gemeente op voor diverse vraagstukken. Een actueel onderwerp is bijvoorbeeld het energievraagstuk. Jeldrik: ‘Er komen ondernemers naar ons toe met de vraag: ‘We kunnen onze lasten niet betalen, wat kunnen jullie doen als gemeente?’ Maar veel vragen gaan ook over of er een bouwterrein beschikbaar is voor hun plan. Het mooiste is als ze van tevoren al komen met ‘Ik wil over 10 jaar dit bereikt hebben. Dit zijn mijn plannen, wat vinden jullie ervan en kunnen jullie erin meedenken?’ Dan kunnen we écht helpen met de groei van een bedrijf.’

Als samenwerkende gemeenten, proberen Jeldrik en Ingrid altijd te denken in mogelijkheden. ‘We kijken continu naar wat er wel kan in plaats van wat er niet kan. Wat ondernemers willen past meestal standaard niet in het bestemmingsplan’, lacht ze. ‘Maar gelukkig zijn wij een soort smeermiddel tussen de verschillende afdelingen hier intern. Onze lijnen zijn heel kort en daarin proberen wij altijd te kijken naar de mogelijkheden wanneer iets niet past.’, vult Jeldrik aan.

Ondernemersevenementen in de regio

Om niet alleen invulling te blijven geven in hun eigen netwerkfunctie, maar ook om een verbindende factor te zijn voor ondernemers, organiseert de regio Noordoost Friesland vaak in samenwerking, ondernemersevenementen. Jeldrik vertelt: ‘Ik merk dat ondernemers onderling heel erg opzoek zijn naar netwerken en omdat onze functie daar perfect bij aansluit, kunnen wij in die behoefte voorzien.’

Als samenwerkende gemeenten organiseren zij samen met Qredits de Ondernemersschool. Het lesprogramma waarmee je als gemeente startende ondernemers een springplank biedt voor een vliegende start. ‘Ik kende Qredits al, maar toen zij mij benaderden op LinkedIn besloten we eens af te spreken. Intern besloten we dat de Ondernemersschool echt wel bij ons zou kunnen passen en zo is het begonnen.’, vertelt Ingrid.

De lessen waren een succes! De evaluatie die werd afgenomen bij ondernemers varieerde van een 7 tot zelfs een 9. Jeldrik: ‘Wat ik zo sterk vind aan het programma is dat er een duidelijke structuur in zit. Er zit een duidelijk begin en einde in.’ Ingrid vult aan: ‘Die structuur zorgt ook voor een bepaalde groepsdynamiek. En wat ik zelf heel waardevol vind is dat er een e-learning in zit waar de deelnemers in werken zodat ze stapje voor stapje dichter bij dat ondernemingsplan komen. Dat houdt binding met het programma en je eigen doelen als ondernemer.’

Verbinding, bewustwording en persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het lesprogramma is er veel aandacht voor én met elkaar. Dat zorgt voor verbinding en herkenning in elkaar. ‘De deelnemers hebben meteen een groepsapp aangemaakt en volgens mij bestaat die nog steeds. Er was een hele leuke groepsdynamiek waarbij ze écht veel aan elkaar hadden. Ze vormen samen een netwerk.’, aldus Ingrid.

Het grootste effect van de Ondernemersschool is bewustwording en persoonlijke ontwikkeling bij iedere deelnemer. De één is echt doorgegaan met z’n ondernemingsplan, zo is er concreet een ondernemer die nu ook een pand heeft gehuurd in de regio. Een ander besloot een baan te accepteren en kwam erachter dat dit nu niet het juiste moment is voor hem. Elk antwoord is goed, zo heeft het programma bijgedragen aan een stukje bewustwording voor iedere deelnemer.’, vertelt Ingrid.

‘Ondernemerschap is zó ontzettend belangrijk’

Hoe de regio Noordoost Friesland ervoor zorgt dat ondernemers hen goed kunnen vinden, heeft alles met zichtbaarheid te maken. ‘Het is een kwestie van zichtbaar zijn én blijven. Zo zijn we bij veel evenementen aanwezig die voor en door ondernemers georganiseerd worden.’, legt Jeldrik uit. ‘We vertellen zoveel mogelijk dat we er zijn en die boodschap blijven we herhalen. Want ondernemerschap is zó ontzettend belangrijk in je gebied. De leefbaarheid van de regio wordt heel erg bepaald door het ondernemerschap.’, geeft Ingrid nog mee.

Wil jij ondernemers in jouw gemeente helpen groeien?

Kijk dan eens op de website of neem voor meer informatie contact met ons op via academy@qredits.nl. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze Adviseurs Opleidingen: Janniek Bruins 06-14300258 en Oscar Dragt 06-39342468. We denken graag met je mee!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.