financiën / Partnerbijdrage

Ondernemersschool Den Haag: een ijzersterke samenwerking

Gemeente Den Haag en Qredits bieden ondernemers een vliegende start.

22 augustus 2022
Oscar Dragt, Adviseur Opleidingen bij Qredits
Oscar Dragt, Adviseur Opleidingen bij Qredits

In april dit jaar startte voor de 12e keer de Ondernemersschool in de gemeente Den Haag. Dat zet de teller op een prachtig aantal van 240 deelnemers die de gemeente een vliegende start heeft kunnen bieden. En dat in 3 jaar tijd. Gerard Kroon, beleidsmedewerker bij de gemeente Den Haag, is razend enthousiast over het programma en zijn samenwerking met Qredits. ‘Veel ondernemers zijn, vooral in het begin, erg onzeker. De Ondernemersschool zorgt ervoor dat je zoveel leert over het ondernemerschap. Op die manier kunnen startende ondernemers betere keuzes maken.’, vertelt Gerard.

De kracht van de samenwerking

De samenwerking tussen de gemeente Den Haag en Qredits kwam tot stand toen Gerard in contact kwam met Hans Biesheuvel, lid van de Raad van Toezicht van Qredits. Gerard: ‘Ik was meteen enthousiast dus ik vroeg toestemming aan mijn management om een keer te starten met één klas. Toen ze daar mee akkoord zijn gegaan, verliep het heel erg goed. Oscar kwam wat later om de hoek kijken.

Oscar Dragt is vanuit zijn functie als Adviseur Opleidingen betrokken bij de gemeente Den Haag. Na ruim 10 jaar actief geweest te zijn als vrijwillige ondernemerscoach bij Qredits, startte hij vorig jaar op 1 maart als Adviseur Opleidingen. ‘Zowel de Ondernemersschool als het programma Toekomstgericht Ondernemen ligt volledig in mijn straatje. Ik vind het prachtig om te horen dat gemeentes ondernemers zo waarderen. Veel gemeentes vertellen me hoeveel bedrijven voor de gemeente betekenen en hoe trots ze daarop zijn.  Met de gemeente Den Haag werken nu we nu al een paar jaar heel fijn samen. Het enthousiasme van Gerard voor ons programma en zijn ondernemers is fantastisch.’, vertelt Oscar. De taakverdeling is als volgt, Gerard zorgt voor de deelnemers en de locatie, Qredits zorgt voor de inhoud van het programma.

Het succes van de gemeente

Oscar: ‘Nu moet ik zeggen dat Gerard het uniek aanpakt. Hij is namelijk hét gezicht van de Ondernemersschool Den Haag.’ Gerard is iedere les aanwezig. ‘Ik merk dat er na 6 of 7 lessen een groepsgevoel ontstaat. Daar wil ik graag onderdeel van zijn. Ik wil horen wat er speelt.’, zegt Gerard. Volgens Oscar zit er veel kracht in de persoonlijke kant van het programma. ‘Ik benadruk ook altijd bij iedere gemeente: laat jezelf zien! Des te waardevoller het programma wordt. Ik geloof ook dat dat de reden is van het succes van de gemeente Den Haag.’.

Volle klassen

Dat het programma zo succesvol is in de gemeente, blijkt uit de volle klassen. De Ondernemersschool zit altijd vol! Voor de gemeente Den Haag geldt dat ieder jaar gemiddeld 10.000 ondernemers starten. Daarom probeert de gemeente zoveel mogelijk ondernemers te helpen tijdens hun start. ‘Die 10.000 ondernemers die jaarlijks starten, moeten natuurlijk wel weten dat het programma er is. Daarom communiceren we heel actief.’, vertelt Gerard. Oscar: ‘De ondernemers willen heel graag, maar de kennis ontbreekt in het begin nog vaak. De Ondernemersschool biedt die kennis.’ Wat volgens Gerard de beste manier van werven is? ‘Toch wel echt Facebook. We plaatsen vanuit de gemeente veel berichten.

De drie krachten van de Ondernemersschool

Volgens Gerard zijn er drie unieke componenten van het programma: de enorme kennis, de interactie tussen de ondernemers én de diversiteit in de groep. ‘Alle onderwerpen van het ondernemerschap komen aan bod. Je start gewoon met een sterke basis. Maar ook de interactie tussen deelnemers is prachtig om te zien.’, vertelt Gerard. Oscar vult aan: ‘De Ondernemersschool zorgt ervoor dat je startende ondernemers een boost geeft. Ondernemers worden vaardig in het ondernemen. Ze ontdekken hun kwaliteiten.’

Die punten krijgt de gemeente Den Haag dan ook vaak als feedback terug. ‘We houden altijd een evaluatieronde, in de op één na laatste les. En die reacties zijn altijd positief. We scoren gemiddeld een 8.5!’, zegt Gerard. En soms komen ondernemers er ook achter dat het ondernemerschap niks voor hen is. ‘Dat is ook een antwoord en daar is het programma ook voor bedoeld.’, benadrukt Oscar.

Een vernieuwd programma in oktober

Deze evaluaties worden meegenomen in de doorontwikkeling van het programma. En Oscar houdt natuurlijk de vraagstukken in de markt goed in de gaten. ‘We zijn nu bezig om het programma te vernieuwen. Deze veranderingen baseren wij altijd op wat er in de markt gebeurt.’, vertelt Oscar. Zo ook bij de verandering die in oktober gaat plaats vinden. De gemeente Den Haag merkte dat onzekerheid een groot pijnpunt is van startende ondernemers. Gerard: ‘Ik merk dat er een gebrek is aan zelfvertrouwen. Deelnemers vragen zich vaak af: wie ben ik als ondernemer? Dat speelt enorm.’ En dus gaf Gerard het aan bij Qredits als aandachtspunt.

Vanaf oktober wordt de Pitch Training eerder in het programma gegeven, zodat er meer gereflecteerd kan worden om er vervolgens mee aan de slag te kunnen gaan’, vertelt Oscar.

Snel schakelen

Dat maakt de samenwerking tussen de gemeente en Qredits erg sterk. ‘We schakelen snel, dat is wat het fijn maakt. Even een belletje of een mailtje en het is geregeld.’, vertelt Gerard. Volgens Oscar zijn korte lijnen belangrijk. ‘Dat zorgt ervoor dat er weinig ruis op de lijn is. En dat werkt harstikke goed.’In augustus is de 13e klas met 21 deelnemers gestart en dit jaar staan er nog 2 Ondernemersscholen in november op de planning voor de gemeente Den Haag,  wanneer het vernieuwde programma van start is gegaan.

Wil jij ondernemers in jouw gemeente helpen starten of groeien?

Kijk dan eens op de website of neem voor meer informatie contact met ons op via www.academy@qredits.nl of via 0546-534010. We denken graag met je mee!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.