financiën / Partnerbijdrage

Ondernemerschap toegankelijk maken

Als gemeente impact maken door ondernemers te helpen starten of groeien.

05 oktober 2022
Uitreiking sociaal jaarverslag Mark Rutte

De Ondernemersschool en het lesprogramma Toekomstgericht Ondernemen zijn een initiatief van Qredits. Qredits levert een bijdrage aan de maatschappij door ondernemers te helpen hun droom te realiseren. Dat doen we met krediet, training en coaching. Zonder winstoogmerk. Want al onze opbrengsten investeren we direct in goede begeleiding van ondernemers. Dat betekent dat we uitsluitend impact willen maken: economische en sociale impact.

Social impact

Ondernemerschap toegankelijk maken. Dat is ons doel. En we geloven daarbij dat je samen meer bereikt dan alleen. Ieder jaar publiceren we een Sociaal Jaarverslag waarin we laten zien welke impact we hebben op de maatschappij. Dit verslag brengen we uit in samenwerking met SEO Economisch Onderzoek Amsterdam. Zij ontwikkelen de SEO vragenlijst en analyseren alle resultaten. Hierbij wordt gelet op de indicatoren inkomen, banencreatie, economisch rendement en maatschappelijk rendement.

En dat zijn ieder jaar weer mooie resultaten. Dit jaar laat het Sociaal Jaarverslag ons zien dat we een aantoonbare bijdrage leveren aan de economie, de werkgelegenheid én dat we de overheid miljoenen besparen.

Je leest de resultaten in het Sociaal Jaarverslag 2021.

Kleinbedrijf Index

Het kleinbedrijf vertegenwoordigt 95,5% van alle 1,1 miljoen ondernemers in Nederland (MKB StatLine, 2020). Samen zorgen deze ondernemers voor het gezond en innovatief houden van het Nederlandse ondernemersklimaat. Zij zijn goed voor bijna een kwart van alle bedrijfswinsten en voor een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven (Jaarbericht Staat van het MKB , 2019). Ook qua productiviteitsgroei passeren de ondernemers met het minste personeel het midden- en grootbedrijf.

Vanwege deze grote impact en het gebrek aan onderzoek naar het Kleinbedrijf, zijn wij in 2020 gestart met de Kleinbedrijf Index in samenwerking met ONL en de Hogeschool van Utrecht. Een onderzoek dat vier keer per jaar wordt uitgevoerd onder een panel van 10.000 ondernemers. Het onderzoek meet hoe het Kleinbedrijf ervoor staat en daarmee boeken we ieder jaar interessante resultaten.

Zo zijn we met de resultaten van de zesde publicatie van het Kleinbedrijf Index op woensdag 11 mei 2022 in gesprek gegaan met diverse Kamerleden tijdens een ontbijtsessie in Den Haag. Met deze sessie hebben we kunnen bijdragen aan de volgende zaken:

  • Ondernemers krijgen twee jaar langer uitstel van afbetaling van hun belastingschuld
  • Het ontwikkelen van één loket voor subsidies ter voorkoming van onduidelijkheden

Deze besluiten geven ons de bevestiging dat het doen van onderzoek naar het Kleinbedrijf relevant is. Daarom zijn we alweer volop bezig met de 7e editie, die in het teken staat van de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar. De 7e editie zal half oktober uitkomen.

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema. In onze duurzaamheidsstrategie focussen we ons op 4 speerpunten. Zo leveren we onze bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

  1. Geen armoede

We richten ons op het verminderen van armoede in Nederland en het Caribisch gebied. Het krediet wordt onder andere verstrekt aan ondernemers die vanuit de bijstand of een andere uitkeringssituatie een onderneming willen beginnen.

  1. Kwaliteitsonderwijs

Met ons EigenBaas Onderwijsprogramma vergroten wij de kwaliteit van het (ondernemerschaps)onderwijs. Ook onze lesprogramma’s, zoals het programma Toekomstgericht Ondernemen, dragen hier aan bij.

  1. Gezond werkklimaat en economische groei

Met krediet, training en coaching willen we het ondernemerschapsklimaat in Nederland verbeteren. We dragen hiermee tevens bij aan een beter werkklimaat en aan de economische groei in Nederland en het Caribisch gebied.

  1. Duurzame steden en gemeenschappen

Ons krediet, maar ook onze coaching en training maken zowel startende als bestaande ondernemers kansrijker. Deze ondernemers zijn onder andere actief in horeca en detailhandel en veelal actief in de binnensteden. Door deze kleine ondernemingen wordt de leefbaarheid (sociaal en economisch) in de binnensteden verbetert en daarnaast creëren deze bedrijven banen in de binnenstad.

Als gemeente impact maken door ondernemers te helpen starten of groeien?


Kijk dan eens op de website of neem voor meer informatie contact met ons op via academy@qredits.nl. Of neem contact op met onze Adviseurs Opleidingen: Janniek Bruins 06-14300258 en Oscar Dragt 06-39342468. We denken graag met je mee!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.