financiën / Partnerbijdrage

Ondernemers Súdwest-Fryslân met vertrouwen toekomst tegemoet

Gemeente biedt ondernemers speciaal lesprogramma aan.

30 mei 2022

Als gemeente wil je dat jouw ondernemers de toekomst met vertrouwen tegemoet gaan. Soms staat een ondernemer voor een groot vraagstuk en is de stip op de horizon niet duidelijk. Vraagstukken als; mijn bedrijf groeit, hoe ga ik hiermee om? Heeft mijn bedrijf nog de juiste bedrijfsvorm? En hoe word -of blijf- ik toekomstbestendig? Als gemeente wil jij ondernemers helpen met deze vraagstukken en een duurzaam ondernemersklimaat bewerkstelligen. Zodat ondernemers kunnen doen wat ze het allerliefste doen, namelijk ondernemen.

Qredits ontwikkelde hiervoor het lesprogramma Toekomstgericht Ondernemen. Een lesprogramma dat ondernemers nieuwe inzichten en impulsen geeft voor de toekomst van hun bedrijf. Helga Krist van de gemeente Súdwest-Fryslân, gaf de ondernemers uit haar gemeente de kans om dit lesprogramma te volgen.

Ondernemers krijgen een nieuwe behoefte: doorontwikkeling

Nadat de gemeente Súdwest-Fryslân haar ondernemers al eens had meegenomen in de Ondernemersschool en de Migrantenschool van Qredits, nam Helga Qredits mee in een behoefte die ze zag in de gemeente. ‘We zijn in gesprek geweest met onze bestaande ondernemers. Wat voor problemen ervaren zij? Wat speelt er? We zagen dat er veel bestaande bedrijven behoefte hebben aan doorontwikkeling. Er zijn tegenwoordig zoveel maatschappelijke ontwikkelingen, je móet blijven innoveren. En als je dat niet doet? Dan blijf je achter. Met als gevolg dat ondernemers in de problemen komen. We wilden hulp bieden aan de bestaande ondernemer, zodat zij op tijd hun bedrijfsconcept kunnen aanpassen.’, vertelt Helga.

Dit gesprek met Helga leidde tot een nieuw programma van Qredits: Toekomstgericht Ondernemen. Een lesprogramma waarin via de gemeente ondernemers worden geholpen met duurzaam ondernemen. In het lesprogramma worden bedrijven tegen het licht gehouden, zodat ze daarna weer kunnen groeien. ‘Qredits kwam bij ons terug met het nieuwe programma en we zijn meteen begonnen. Dat was in het coronajaar, 2020.’

Bijzondere samenwerkingen

We begonnen met ondernemers zoeken. Nu kennen wij als gemeente onze ondernemers goed, dus zijn we gaan bellen en zo hadden we binnen 4 weken de groep vol!’, aldus Helga. En het programma was een succes! Het bracht ondernemers nieuwe inzichten, een nieuwe focus én prachtige samenwerkingen. ‘Iedere ondernemer stelde zich open en dat heeft ervoor gezorgd dat een campingeigenaar is gaan samenwerken met de gezondheidswinkel in de stad. Ook is de camping haar gasten gaan verwijzen naar de plaatselijke horeca.’

Als ondernemer zit je continu in een rijdende trein, maar ga eens bij jezelf na: waar wil ik naar toe? Zo af en toe moet je weer even met beide benen op de grond staan en de focus herpakken. Dat is precies wat de ondernemers tijdens het lesprogramma hebben gedaan.’, vertelt Helga.

Ken je ondernemers

Of Helga het programma aanraadt aan andere ondernemers? ‘Ja, zeker weten. Maar wat ik dan écht als tip mee wil geven: ken je ondernemer. Het is belangrijk dat je de ondernemers in je gemeente kent, om ze iets aan te kunnen bieden waar ze mee vooruit kunnen. Spreek ze persoonlijk aan. Om een helpende hand te kunnen bieden moet je zicht hebben op je gemeente. En dan ontstaan er successen.

Onderstaand evaluatiefilmpje neemt je mee in de reactie van de ondernemers uit Súdwest-Fryslân na het programma.

Wil jij, net als de gemeente Súdwest-Fryslân, ondernemers in jouw gemeente helpen groeien?


Kijk dan eens op de website of neem voor meer informatie contact met ons op via academy@qredits.nl of via 0546-534010. We denken graag met je mee! 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.