financiën / Partnerbijdrage

Kleinbedrijf Index

De resultaten van het tweede kwartaal 2022.

14 november 2022
Afbeelding

Het kleinbedrijf vertegenwoordigt 95,5% van alle 1,1 miljoen ondernemers in Nederland (MKB StatLine, 2020). Samen zorgen deze ondernemers voor het gezond en innovatief houden van het Nederlandse ondernemersklimaat. Zij zijn goed voor bijna een kwart van alle bedrijfswinsten en voor een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven (Jaarbericht Staat van het MKB , 2019). Ook qua productiviteitsgroei passeren de ondernemers met het minste personeel het midden- en grootbedrijf. 

Vanwege deze grote impact en het gebrek aan onderzoek naar het Kleinbedrijf, zijn wij in 2020 gestart met de Kleinbedrijf Index in samenwerking met ONL en de Hogeschool van Utrecht. Een onderzoek dat vier keer per jaar wordt uitgevoerd onder een panel van 10.000 ondernemers. Het onderzoek meet hoe het Kleinbedrijf ervoor staat en daarmee boeken we ieder kwartaal interessante resultaten.

Zo ook dit kwartaal. In de 7e editie van de Kleinbedrijf Index laten we de resultaten van Q2 van dit jaar zien.

Ondanks dat de bedrijfsresultaten stegen in dit kwartaal, is het ondernemersvertrouwen door alle prijsstijgingen flink gedaald naar +9 in september. Hulp voor het kleinbedrijf is nodig in de vorm van toegang tot extra kapitaal. Ook pleit de Kleinbedrijf Index voor een aflossingspauze voor levensvatbare bedrijven, zodat meer geld vrijkomt voor onvoorziene kosten en de continuïteit verbetert.

Meer weten over de resultaten van Q2? Lees dan het volledige rapport

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.