financiën / Partnerbijdrage

Kant-en-klare lesprogramma’s voor gemeenten

Het stimuleren van lokaal ondernemerschap.

26 april 2022
Janniek

Ondernemers beginnen bij Qredits. Dat is het credo van de sociale kredietverstrekker. Voor training, coaching en krediet kan de ondernemer aankloppen bij deze stichting zonder winstoogmerk. ‘We stimuleren ondernemerschap en dat doen we onder andere samen met gemeenten,’ zegt Janniek Bruins, adviseur Opleidingen bij Qredits. Twee kant-en-klare programma’s liggen al in het schap: de ‘Ondernemersschool’ voor starters en het lesprogramma ‘Toekomstgericht ondernemen’ voor bestaande ondernemers.

De Ondernemersschool

Past het ondernemerschap bij mij? Deelnemers aan de Ondernemersschool van Qredits kunnen dat in tien weken ontdekken. ‘Ideaal voor mensen met een uitkering, net afgestudeerden, mensen die een bedrijf willen overnemen of mensen die verder willen kijken dan loondienst,’ zegt Janniek. De Ondernemersschool helpt bij die eerste fundamentele stappen. De deelnemers, vijftien per groep, maken ieder een eigen ondernemingsplan en komen wekelijks bij elkaar. De docent geeft individuele begeleiding, er is ‘huiswerk’ met een studieboek en een e-learning, en vier gastdocenten belichten thema’s als marketing en financiën. ‘We zien dat ons programma ondernemend gedrag aanwakkert. De deelnemers krijgen meer vertrouwen in hun kwaliteiten.’ Het slotakkoord is een pitch-avond, met een professionele jury. Wie wil kan na de tien weken nog een paar keer met een coach om tafel, om te sparren over het plan en om het echt concreet te maken.

In Den Haag hebben inmiddels tien groepen de Ondernemersschool doorlopen, de elfde start dit voorjaar. Voor nieuwkomers en migranten is er ook een Ondernemersschool-programma, met individuele begeleiding en praktische hulp om wegwijs te worden. ‘De meesten waren in hun thuisland al ondernemer, maar stuiten hier bijvoorbeeld op onbekende regelgeving’, zo vertelt Janniek.

Toekomstgericht ondernemen

Het lesprogramma ‘Toekomstgericht ondernemen’ kunnen gemeenten aanbieden aan bestaande ondernemers. Janniek: ‘Het is goed om je businessplan onder de loep te nemen en je onderneming toekomstbestendig te maken en te houden. Met dit programma kan dat in zes weken.’ De deelnemers herzien hun businessplan samen met een docent: welke onderdelen kun je aanpassen, waar liggen de kansen? Ook deze groep komt wekelijks bij elkaar, en ook hier zijn er gastdocenten. Na zes weken gaat elke ondernemer aan de slag met een honderd-dagen-plan, met tussentijds enkele terugkomdagen. ‘Van veel deelnemers horen we dat deze aanpak nieuwe doelen, inspiratie en focus geeft.’ De kracht schuilt in de kleine groepen, constateert Janniek: ‘Ze bouwen echt een lokale community met elkaar, omdat ze in dezelfde gemeente werken. Dat is extra winst voor de gemeente.’

Praktische trainingen

In het schap van Qredits zijn nog meer handzame producten te vinden: praktische trainingen van een of twee dagdelen, over bijvoorbeeld belastingen, boekhouden en personeelsbeleid. ‘Deze trainingen kunnen we ook samen met gemeenten aanbieden. En zo zijn er veel manieren om het ondernemerschap te bevorderen. Onze kracht? Onze lesprogramma’s worden gegeven door ondernemers voor ondernemers. De coaches en docenten weten wat er speelt, hebben jarenlange ervaring met de doelgroep en willen graag hun kennis overdragen. De opdrachten zijn bovenal praktisch. Ondernemers kunnen de volgende dag al stappen vooruitzetten. En wat ook helpt: omdat we een stichting zonder winstoogmerk zijn, werken we tegen kostprijs.’

Nader kennismaken? Mail naar Janniek Bruins, j.bruins@qredits.nl

Meer info? Kijk op www.qredits.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.