financiën / Partnerbijdrage

Het lesprogramma Toekomstgericht Ondernemen voor gemeentes

Wat houdt het in?

17 oktober 2022
Lesprogramma

Eerder namen we je op onze partnerpagina mee in het ervaringsverhaal van de gemeente Súdwest-Fryslân en het interview met Oscar Dragt, waarin hij vertelde over hoe gemeentes ondernemerschap weer een impuls willen geven en hoe je dat als gemeente kunt doen met het lesprogramma Toekomstgericht Ondernemen. Maar wat houdt het programma precies in? We nemen je er graag in mee.

‘Mijn bedrijf groeit, hoe ga ik hiermee om?’

Als gemeente wil je dat jouw ondernemers de toekomst met vertrouwen tegemoet gaan. Soms staat een ondernemer voor een groot vraagstuk en zien ze het even niet meer. Moet ik hervormen of vernieuwen? Bij Qredits kennen we deze ervaren ondernemer als geen ander en weten we hoe lastig deze fase kan zijn. Als gemeente kan jij deze ondernemers helpen en een duurzaam ondernemersklimaat bewerkstelligen. Zodat ondernemers kunnen blijven doen wat ze het allerliefste doen, namelijk ondernemen. We bieden hun, samen met jou, de helpende hand met het lesprogramma Toekomstgericht Ondernemen.

In 6 weken een duurzaam business model

De titel van het programma verklapt het al. Waar ondernemers nu nog worstelen met hun duurzame businessplan, zijn zij na het volgen van het programma helemaal klaar voor het ondernemerschap van de toekomst. Tijdens de lessen worden de 15 ondernemers getriggerd om zichzelf en het bedrijf tegen het licht te houden. Samen kijken ze met een kritische, maar frisse blik naar hun onderneming en krijgen ze voldoende motivatie om door te gaan.

Les 1: De Onderneming

Om goed van start te kunnen gaan staat in les 1 als vanzelfsprekend de ondernemer centraal. De deelnemers maken kennis met elkaar en we stellen diverse vragen om goed van start te kunnen gaan.

 1. Kennismaking ondernemers
 2. Welke impact heeft de corona crisis op jouw onderneming gehad?
 3. Welke groeiwensen heb je?
 4. Wat wil je bereikt hebben na dit ontwikkelprogramma?
 5. Business Model Canvas huidige situatie

Les 2: Aanbod

In les 2 gaan we door met een gastles over persoonlijke effectiviteit. Deze gastles wordt gegeven door Renate Groenevelt, (loopbaan)coach en communicatie trainer. Dit is een belangrijk startpunt, om uiteindelijk een strategie te kunnen bepalen.

 1. SWOT ondernemer en onderneming
 2. Van Nu naar Nieuw
 3. Omgaan met belemmeringen
 4. Start met nieuwe doelen stellen
 5. Is er sprake van personeel?

Les 3: Klant

Omdat we bij Qredits merken dat ondernemers vaak moeite hebben met het pitchen van zichzelf en hun eigen onderneming, nemen we hen in les 3 mee in een gastles over branding, zichtbaarheid & pitchen. Deze gastles wordt gegeven door Patrick van Gils, eigenaar TOPpresentaties, en communicatie trainer.

 1. Bestaande en nieuwe klanten
 2. Hoe zet je jezelf in de markt?
 3. Kom tot de kern
 4. Jouw ideale klant (doelgroep)
 5. Hoe overtuig je jouw publiek kort en krachtig?

Les 4: Maak de balans op

In les 4 gaan we terugblikken. Dat betekent dat eerdere keuzes worden heroverwogen en dat de deelnemers vooruit gaan kijken op de nieuwe, gewenste situatie voor de onderneming. Het Business Model Canvas zal hierbij het handvat zijn.

 1. Terugkijken & vooruitkijken
 2. Business Model Canvas gewenste situatie

Les 5: Klant

Les 5 staat in het teken van de gastles over digital marketing. De deelnemers zullen worden geïnspireerd door gastdocent Collin Pelleboer, eigenaar Bureau Hanze en communicatie adviseur.

 1. Online en Offline kanalen
 2. Jouw website of webshop
 3. Zoekmachine Marketing
 4. Social Media
 5. Content Marketing

Les 6: Cijfers

In deze laatste les zullen de ondernemers een concreet plan maken. Een 100-dagen plan. Gastdocent Bernd Mintjes, Business Angel en investeerder zal de deelnemers hierin meenemen. Eén ding is zeker: deze ondernemer gaat weer met vertrouwen de toekomst tegemoet!

 1. Hoe kijkt een investeerder naar je plan?
 2. Jouw verdienmodel, klopt dat wel?
 3. De cijfers: kosten/opbrengsten/break-even
 4. Het 100 dagen plan
 5. Aan de gang! Focus en Ritme

Terugkomdag

Zoals afgesproken in de laatste les, wordt het 100-dagen plan na het verstrijken van deze tijd geëvalueerd. De vraag ‘waar sta jij nu zo’n vijf maanden later?’ staat in deze les centraal. En wij durven te stellen dat je dan toekomstgericht kunt ondernemen!

 1. Wat heeft dit programma jou gebracht?
 2. Vertel kort over jouw onderneming, hoe gaat het nu?
 3. Waar heb je structureel aan je bedrijf kunnen veranderen?
 4. Wat ga je nog veranderen in de toekomst en hoe?
 5. Plan voor de toekomst volgend jaar

 

Ik kijk opnieuw met een frisse en kritische blik naar mijn eigen bedrijf.

Joris Hagting, Familie aan de Gracht BV

Wil jij ondernemers in jouw gemeente helpen groeien?


Kijk dan eens op de website of neem voor meer informatie contact met ons op via academy@qredits.nl. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze Adviseurs Opleidingen: Janniek Bruins 06-14300258 en Oscar Dragt 06-39342468. We denken graag met je mee!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.