of 60831 LinkedIn

Fiscus, staak je strijd!

Reageer

Staatssecretaris Wiebes moet een eind maken aan de prestigestrijd tussen Belastingdienst en lokale overheid over btw-aftrek op scholen en sportaccommodaties. Dat achterhoedegevecht met gemeenschapsgeld kent alleen verliezers.

Een aantal gemeenten in Nederland ligt al meer dan een decennium in de clinch met de Belastingdienst. Inzet: de aftrek van btw over de bouw van sport- en onderwijsaccommodaties. Gemeenten hebben btw over de bouwkosten in aftrek gebracht. De Belastingdienst verzet zich daartegen. Het gevolg: een juridische strijd van soms meer dan tien jaar. Daarbij worden enorme sommen gemeenschapsgeld besteed aan personeels- en advieskosten.

Investeringen in gemeentelijke bouwprojecten lopen al snel in de miljoenen. De btw (21 procent) is daarin een aanzienlijke kostenpost. Gemeenten, de afgelopen jaren geconfronteerd met steeds meer taken en minder budget, proberen de kosten van die gebouwen logischerwijs te drukken. In de gemeente Barendrecht lag ook zo’n dossier te smeulen, toen ik in 2014 aantrad als wethouder Financiën. We lagen in de clinch over investeringen in nieuwbouwprojecten uit de periode 2004-2006.

We hebben inmiddels – na stevig onderhandelen – een deal gesloten. Een voortslepende juridische strijd is daardoor van de baan. Hadden we geen deal gesloten, dan had de uitkomst nog jaren op zich laten wachten. Maar voor de nog niet met de Belastingdienst definitief afgeronde jaren daarna (vanaf 2008) dreigt nu wederom een langdurige strijd.

Slechte zaak
Dat overheidsinstellingen elkaar op die manier tegenwerken is een slechte zaak. Van lokale bestuurders valt echter weinig te verwachten. Er is geen belang om de lokale samenleving een miljoenenstrop te verkopen. Bovendien hebben gemeenten juridisch gezien de wind mee: zo wonnen de gemeenten Albrandswaard, Gemert-Bakel, Aalten (tweemaal), Wageningen en Ermelo al bij de Hoge Raad. De gemeente Woerden zegevierde recentelijk bij het Europese Hof van Justitie. Slechts de gemeenten Nijkerk en Middelharnis verloren, als gevolg van zeer specifieke omstandigheden. Dat sterkt lokale bestuurders en gemeenteraden in hun positie.

Het initiatief voor het sluiten van deze kwesties, moet daarom komen uit Den Haag. De staatssecretaris moet boven de partijen gaan staan en inzien dat deze hele gang van zaken alleen maar verliezers kent. Namelijk de belastingbetaler die hoe dan ook – linksom of rechtsom – de rekening betaalt. Daarom bij deze een oproep: geachte staatssecretaris: maak korte metten met deze slepende prestigestrijd en richt de pijlen op de toekomst. Maak bijvoorbeeld afspraken met gemeenten of pas de wetgeving aan, zodat deze maar op één manier uitlegbaar is. Zo kunnen we deze discussies in de toekomst voorkomen.

Lennart van der Linden, wethouder gemeente Barendrecht (Echt voor Barendrecht)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.