of 58952 LinkedIn

Sorry zeggen

Weken schijnt het onderzoek al klaar te zijn en de conclusie helder: van het newsbreaking CBS-bericht vorig jaar oktober dat gemeenten in 2015 liefst 1,2 miljard euro zouden hebben overgehouden op het zorgbudget, klopt geen snars. 

Onderzoek van AEF en Cebeon onderschrijft naar verluidt een door de Arnhemse wethouder Martijn Leisink gemaakte en door Binnenlands Bestuur gepubliceerde berekening dat het overschot hooguit 400 miljoen is. Waarom, als dat al zolang bekend is, wordt die fout door de betrokken partijen – CBS en Binnenlandse Zaken (opdrachtgever van het onderzoek) – niet zo snel mogelijk ruiterlijk toegegeven en rechtgezet?

Minstens drie weken al wordt er intensief overleg gevoerd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en zijn er ‘gezamenlijke conclusies’ getrokken. Volgens Binnenlandse Zaken is het een ‘goed overleg’. Dat valt vanaf de zijlijn moeilijk te beoordelen. Wat er wel van te zeggen valt, is dat het een lang overleg is. Over de cijfers lijkt het niet te kunnen gaan. Althans, als die nog gewoon voor zich mogen spreken. Wat het dan wel is? Hoogst waarschijnlijk gaat de discussie over de te gebruiken formuleringen in de brief aan de Tweede Kamer.

Met andere woorden: wie trekt het boetekleed aan? Het CBS, dat de cijfers destijds naar buiten bracht? Binnenlandse Zaken, die het CBS die het basismateriaal daarvoor aanleverde en later de boel nog eens verergerde door onjuiste overschotcijfers per gemeente te presenteren? Hoe moeilijk kan het zijn om sorry te zeggen. Sorry, dat de cijfers niet klopten. En dat de beeldvorming dat gemeenten zoveel geld overhouden dus onjuist is.

Of die boetedoening de gemeenten veel zal helpen, waag ik overigens te betwijfelen. Het ontstane beeld dat ze veel te veel geld krijgen van het rijk laat zich moeilijk wegpoetsen. Zeker niet bij die politieke partijen die in alternatieve feiten voldoende grond zien de komende kabinetsperiode nog eens extra te bezuinigen op de gemeenten en zodoende easy money overhouden om daarmee zelf leuke dingen voor de burger of het bedrijfsleven te doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.