of 60249 LinkedIn

Weggesluisd

De regio kan het goedkoper dan het rijk! Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat erkent dat volmondig. En dan voelt u al nattigheid… 

Er komen nieuwe sluizen en bruggen bij Kornwerderzand, zodat grotere schepen van de Waddenzee naar het IJsselmeer kunnen varen. Dat is hartstikke mooi, het leidt tot 3.000 extra banen in Friesland, Overijssel en Flevoland. Die nieuwe sluizen en bruggen kosten 208 miljoen euro. Daarvan betaalt de minister 111 miljoen euro, en de betrokken provincies, gemeenten en bedrijven die ervan profiteren, betalen 88 miljoen euro. Dus was er nog 9 miljoen euro tekort. Hoe dat op te lossen?

De minister en de provincie Friesland melden aan de Tweede Kamer de oplossing: ‘Als niet het rijk maar de regio het project uitvoert, kan dat 9 miljoen euro goedkoper’. De Kamer vond het prachtig. Ik zal u uitleggen wat deze oplossing betekent.

Deze oplossing betekent dat ú moet betalen. De truc is dat de provincie de btw van de sluizen en bruggen, 9 miljoen euro, kan declareren bij het btw-compensatiefonds. Het rijk kan dat niet. Het geld in dat fonds is namelijk van de gemeenten en provincies.

Omdat Friesland er nu 9 miljoen euro extra uit haalt, krijgt elke gemeente en elke andere provincie minder geld. Per inwoner kost deze truc ongeveer 50 cent. Bijvoorbeeld Maastricht, 120 duizend inwoners, moet ongeveer 60.000 euro meebetalen aan sluizen en bruggen die 315 kilometer verderop liggen. En wat gebeurt er als de nieuwe sluizen en bruggen van Kornwerderzand duurder worden dan gedacht? Dan wordt de schade voor alle gemeenten en andere provincies nog groter.

Deze truc is moreel natuurlijk hartstikke fout. Er wordt geld uit heel Nederland weggesluisd – letterlijk en figuurlijk – naar Friesland. En ik denk dat het ook onwettig is. De minister moet namelijk geld in het btw-compensatiefonds storten als ze een taak opdraagt aan een provincie. En dat doet ze nu niet. Kortom: De gemeenten en provincies worden voor minstens 9 miljoen euro benadeeld door een dubieuze, en ik denk illegale truc van de minister en de provincie Friesland. Als uw gemeente binnenkort een kinderboerderij moet sluiten, om 50 cent per inwoner te besparen, dan kent u nu de schuldigen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gert-Jan Brouwer op
Als het rijk minder uitgeeft dan heeft dat ook gevolgen voor de hoogte van de algemene uitkering. Zo snijdt het mes aan 2 kanten ten koste van de gemeenten.
Wanneer krijgen we eindelijk eens een slagvaardig VNG.