of 59345 LinkedIn

Wat ze verdienen

‘Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds vindt uw privacy belangrijk en belooft u dat we geen persoonlijke gegevens doorspelen aan derde partijen.’ Mooie woorden van het ABP. Of het pensioengeld veilig is bij het ABP weet ik niet, maar de persoonlijke gegevens zijn gegarandeerd veilig!

Hoewel? Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft op internet gezet hoeveel ambtenaren elke groep gemeenten in dienst heeft. En wat de ambtenaren uit elke groep gemeenten gemiddeld verdienen.Gebaseerd op, jawel, gegevens van het ABP. Zo kunnen we op www.rijksoverheid.nl lezen dat de gemiddelde gemeenteambtenaar 47.400 euro per jaar verdient, uitgaande van een volledige werkweek. In gemeenten met minder dan tienduizend inwoners is dat gemiddeld 45.400 euro per jaar. En in gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners bijna 49.000 euro per jaar. Het zijn geen persoonlijke gegevens, maar algemene gegevens, dus daar zal ik niet moeilijk over doen.

Die gemiddelden per groep gemeenten zijn natuurlijk berekend met de gegevens van de individuele gemeente. En u raadt het al: BZK heeft óók op internet gezet wat het gemiddelde salaris van ambtenaren in elke individuele gemeente is. Het slechtste af blijken de ambtenaren van Leeuwarderadeel; zij verdienen gemiddeld 39.600 euro per jaar. Ik denk dat de gemeente Leeuwarderadeel niet blij is dat BZK de door het ABP verstrekte gegevens op internet heeft gezet. Ongetwijfeld gaan alle ambtenaren in Leeuwarderadeel maandag opslag vragen. Of solliciteren in buurgemeente Leeuwarden, dat gemiddeld 57.500 euro betaalt.

Maar de privacyschending is vele malen erger. BZK heeft zonder terughoudendheid op internet gepubliceerd dat de drie werknemers van artikel 12-gemeente Millingen aan de Rijn, samen goed voor 2,02 fte, gemiddeld 79.700 euro per jaar verdienen. En de vier werknemers van Hardenberg, samen 3,89 fte, gemiddeld 79.700 euro per jaar. De vier medewerkers van Pekela, die alle vier fulltime werken, verdienen gemiddeld 74.000 euro. Bij al deze gemeenten werken heel weinig mensen, omdat ze bijna alle werkzaamheden hebben uitbesteed aan een buurgemeente of een gemeenschappelijke regeling. Het ABP vond dat geen belemmering om informatie over die gemeenten door te sturen, in strijd met zijn eigen privacycode, en BZK vond dat geen belemmering om de informatie over die gemeenten op internet te zetten. En daardoor weten de ambtenaren van deze gemeenten wat hun collega’s verdienen. Geen privacy meer dus voor hen.

Ik weet ook wat de mensen verdienen die deze privacyschending op hun geweten hebben. En dan bedoel ik niet welk salaris ze verdienen, dat boeit me namelijk niet. De mensen die deze privacyschending op hun geweten hebben, verdienen: vervroegd pensioen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.