of 59185 LinkedIn

Voorspellen

Soms is voorspellen moeilijk, soms gemakkelijk. Voorspellen is moeilijk als het over de rijksbegroting gaat. Dat vindt althans minister Dijsselbloem van Financiën. Hij kan niet voorspellen wat het tekort van het rijk in een jaar wordt. Ook al past het rijk zijn begroting nog in december aan, toch wijkt de jaarrekening vele miljarden euro’s af van de begroting. Want er kunnen zelfs in de laatste weken van het jaar nog veel mee- en tegenvallers zijn. 

Maar voorspellen is gemakkelijk als het over de gemeentelijke begrotingen gaat. Vindt diezelfde minister van Financiën. Die eist namelijk dat de gemeenten hun tekorten veel beter gaan voorspellen dan ze nu doen.

Dus impliciet zegt hij dat het goed te doen is. Wat heeft Dijsselbloem gedaan? Hij telde alle gemeentebegrotingen voor 2015 bij elkaar op. Daar kwam een tekort uit van 2.838 miljoen euro. Hij beschouwde dit als de officiële voorspelling van de gemeenten. Maar dit is geen slimme voorspelmethode. De gemeenten moeten namelijk ál hun investeringsplannen in hun begrotingen opnemen, terwijl ze zelf ook wel weten dat een deel van die investeringen vertraging oploopt. Het Centraal Planbureau voorspelde, met een andere methode, eerder een gemeentelijke tekort over 2015 van slechts 1.200 miljoen euro.

En wat was de uitkomst? In maart 2016 meldde Dijsselbloem dat het tekort van de gemeenten in 2015 was uitgekomen op 1.299 miljoen euro. In september 2016 stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek de uitkomst over 2015 een beetje bij, naar 1.308 miljoen euro tekort. Les een: tel niet alle gemeentebegrotingen bij elkaar op, maar doe iets slimmers. Les twee: de voorspelmethode van het Centraal Planbureau is heel goed.

Maar vorige maand, achttien maanden na afloop van 2015, blijkt het tekort van de gemeenten over 2015 opeens maar 503 miljoen euro. Les drie: zelfs een jaar na afloop blijkt de uitkomst nog ongewis. Dus Dijsselbloem wil dat de gemeenten hun tekort vooraf kunnen voorspellen, terwijl hij zelf dat tekort een jaar na afloop nog niet eens kan berekenen.

Voorspellen is moeilijk, maar je gezond verstand gebruiken is gemakkelijk. Je kunt niet alle gemeentebegrotingen bij elkaar optellen. Ik denk dat de minister dat toch blijft doen. Want zijn ongelijk toegeven, dat doet de minister nooit. Voorspel ik.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.