of 59130 LinkedIn

Twee simpele vragen

Minister Dijsselbloem van Financiën geeft de gemeenten en provincies elk jaar meer dan drie miljard euro compensatie voor de btw die ze betalen. Dat is even veel als bijvoorbeeld alle onroerendezaakbelasting. Maar de btw-compensatie krijgt nauwelijks politieke aandacht. De Tweede Kamer heeft er onlangs twee simpele vragen over gesteld: “Welke gemeenten en provincies declareren het meeste btw? En wat is daar de reden van?” 

Dijsselbloem gaf als antwoord: “Het ministerie van Financiën heeft geen inzicht in de individuele declaraties van gemeenten en provincies en in de ontwikkeling daarvan, maar alleen in het totaal gedeclareerde bedrag. Het ministerie heeft ook geen inzicht in de activiteiten waarvoor de gemeenten en provincies btw declareren.”

Dat kan niet waar zijn.
Ik hoop dat het niet waar is.

Dus deze minister geeft meer dan drie miljard euro per jaar aan gemeenten en provincies en maakt niet eens een overzichtje wie wat krijgt. Tegelijk weigert hij de meest basale controle daarop, door niet te kijken of het bedrag dat een gemeente of provincie vraagt veel hoger of lager is dan het vorige jaar? Alle gemeentelijke uitgaven en inkomsten moeten in de gemeentelijke begroting staan. Dat bepaalt onze minister van Financiën. Daarop heeft hij één uitzondering gemaakt: de btw-declaraties bij Financiën. Die mogen niet in de begroting. Die blijven daarom verborgen voor de gemeenteraad.

De gemeenten en provincies moeten hun begroting actueel houden. Maar de minister van Financiën mag btw-declaraties van vijf jaar geleden nog terugeisen van de gemeenten en provincies. Onze minister van Financiën wil precies weten waaraan de gemeenten hun ruim drie miljard onroerende zaakbelasting besteden. Dat moeten ze uitsplitsen in 53 taakvelden en 72 categorieën. Zo nieuwsgierig is hij. Zelf betaalt hij meer dan drie miljard euro per jaar btw-compensatie maar weet niet voor welke activiteiten. Zo nonchalant is hij.

Onze minister van Financiën stelt strenge eisen aan de verantwoording die burgemeester en wethouders moeten afleggen aan de gemeenteraad over gemeentelijk geld. Maar hij kan geen antwoord geven op twee simpele vragen van de Tweede Kamer over meer dan drie miljard euro rijksgeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Donkers op
Dit artikel zet iedereen op het verkeerde been.
het rijk geeft helemaal geen compensatie aan gemeenten.
De gemeenten betalen het BTW compensatiefonds helemaal zelf door een korting op het gemeentefonds.
Het is niet meer dan het zinloos en doelloos rondpompen van geld ten koste van veel administratief werk voor gemeenten en belastingdienst.
In aanleg is het bedoeld om gemeenten te stimuleren om werk aan de markt uit te besteden (is VVD beleid te streven naar een zo klein mogelijke overheid) maar dat heeft nauwelijks gewerkt.
Om nu nog meer problemen in de toekomt te voorkomen zouden we er slim aan doen om het hele compensatiefonds maar af te schaffen en het geld weer toe te voegen aan het gemeentefonds.
Het is niet leuk om toe te even dat het een mislukking was maar soms is het met het oog op de toekomst beter.