of 59925 LinkedIn

Solidariteit

Wie denkt dat álle 355 gemeenten volgend jaar te weinig geld hebben voor de jeugdzorg, heeft het fout. Er is namelijk één gemeente zonder tekort op de jeugdzorg: Vlissingen. Artikel 12-gemeente Vlissingen. Hoe die dat voor elkaar krijgt? Simpel: de jeugdzorg van Vlissingen wordt volgend jaar betaald door de andere 354 gemeenten. 

Uit solidariteit. En het gaat over veel geld. Vlissingen krijgt van de andere 354 gemeenten volgend jaar 12 miljoen euro voor de jeugdzorg. Dat is 270 euro per Vlissinger. Die beslissing wil het kabinet binnenkort nemen. Of de andere gemeenten het daarmee eens zijn? Die vraag heeft nog niemand gesteld. Maar de vraag stellen is haar beantwoorden. Natuurlijk zijn de andere gemeenten het daar NIET mee eens. Omdat al die 354 gemeenten zelf een enorm tekort hebben op de jeugdzorg, in totaal ruim een miljard euro, moeten ze wellicht hun zwembad en hun bibliotheek sluiten, wegen en groen minder onderhouden, en wat al meer. Toch pakt het kabinet van die 354 gemeenten nog eens 12 miljoen euro jeugdzorgbudget af en geeft het aan Vlissingen. Zonder van tevoren iets te overleggen.

‘Artikel 12’ bepaalt dat gemeenten met grote financiële problemen extra geld krijgen van de andere gemeenten. Uit solidariteit. Het kabinet beslist hoeveel zo’n artikel 12-gemeente extra krijgt. Al sinds Thorbecke zijn de gemeenten financieel solidair met elkaar. Maar dat was allemaal vóórdat het kabinet de gemeenten opzadelde met ruim een miljard euro tekort op de jeugdzorg. Het kabinet toont daarbij geen greintje solidariteit met de gemeenten.

Nou ja, misschien één greintje, het kabinet betaalt volgend jaar een kwart van het jeugdzorgtekort. Maar zeker niet meer dan één greintje. Geen seconde heeft het kabinet nagedacht of dit miljard tekort de onderlinge solidariteit van de gemeenten aantast. En nu wil het kabinet dat de andere gemeenten 12 miljoen euro afstaan aan Vlissingen. Zodat Vlissingen de jeugdzorg kan betalen en tegelijk de bibliotheek en het zwembad open kan houden. Zodat Vlissingen de jeugdzorg kan betalen en tegelijk de wegen en het groen goed kan onderhouden.

Vlissingen wel, de rest niet. De gemeenten moeten eerst goed met elkaar overleggen waar de nieuwe grens van de onderlinge solidariteit ligt. En tot die tijd moet het kabinet geen extra geld van 354 tekortgemeenten aan Vlissingen geven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.