of 60831 LinkedIn

Slim plannetje

Tot nog toe had de gemeente Muiden het twijfelachtige record in handen van de hoogste artikel 12-uitkering, namelijk 1.620 euro per inwoner. Maar Vlissingen gaat dat met 20 procent overtreffen. 

Die gemeente is er in haar eentje verantwoordelijk voor dat de uitdrukking ‘Ons bin zuunig’ nooit meer door een Zeeuw gebruikt mag worden. Want Vlissingen heeft zulke grote financiële problemen dat ze 86 miljoen euro extra uit het gemeentefonds krijgt. Dat is 1.930 euro per inwoner. Tot en met vorig jaar kreeg Vlissingen al 14 miljoen euro, en de komende twaalf jaar komt daar 6 miljoen euro per jaar bij.

En dat record had nóg ietsje scherper kunnen zijn. De artikel 12-uitkering zou nóg ietsje hoger zijn geweest als het ministerie van Binnenlandse Zaken niet een slim plannetje had bedacht. Dat slimme plannetje is dat Vlissingen haar artikel 12-uitkering elk jaar al in januari krijgt. Zo kan ze eerder haar schulden aflossen en hoeft ze minder rente te betalen.

Even uitrekenen wat dat scheelt? 3 procent rente, gemiddeld een half jaar, over 6 miljoen euro. Dat scheelt 90.000 euro per jaar. En dus heeft Vlissingen 90.000 euro minder artikel 12-uitkering nodig. Dat is niet veel. Maar dat is toch mooi, want de rest van Nederland moet de komende jaren extra zuunig zijn om Vlissingen af te kunnen kopen. Het leuke van dit plannetje van Binnenlandse Zaken is dat het niemand iets kost. Noch het rijk noch de 379 andere gemeenten hebben er last van dat Vlissingen die 6 miljoen euro wat eerder krijgt.

Maar wacht eens even. Vlissingen krijgt elk jaar meer dan 150 miljoen euro van het rijk, uit het gemeentefonds en uit de bijstandspot. En Binnenlandse Zaken komt dan met het idee om 6 miljoen euro aan het begin van het jaar te betalen? Dat kan veel beter! Waarom niet die volledige 150 miljoen euro ieder jaar al in januari uitbetaald? De artikel 12-uitkering kan dan nog veel lager. Dan heeft Vlissingen niet 6 miljoen euro per jaar nodig maar minder dan 4 miljoen euro. Dat schiet tenminste op, daar verbleken die 90.000 euro bij.

Dus Binnenlandse Zaken had – zowaar – een goed idee! Maar de uitvoering is waardeloos. En daar hebben alle 379 andere gemeenten last van.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.