of 61869 LinkedIn

Sagen, was ist

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft als motto ‘Sagen, was ist’. Zeg het zoals het werkelijk is. Der Spiegel heeft daarom meer dan 60 mensen in dienst die alle aangeleverde artikelen gründlich controleren voordat ze gepubliceerd worden. Ze checken in databanken, in archieven. Hun houding: wantrouwend. Hun uitgangspunt: ‘we geloven helemaal niets’. Ze ondervragen hun eigen reporters over alle artikelen. En wat ze niet kunnen controleren, toetsen ze op aannemelijkheid. 

Meer dan 60 mensen. Om te zorgen dat alleen de werkelijkheid opgeschreven wordt. Om te zorgen dat de werkelijkheid niet mooier wordt beschreven dan hij is. Zou dat niet ook een ideetje zijn voor minister Ollongren van Binnenlandse Zaken? Vorige week beweerde ze bijvoorbeeld dat de voorgestelde Wet Open Overheid meer gaat opleveren dan hij gaat kosten. De Wet Open Overheid is de opvolger van de Wet Openbaarheid van Bestuur. De huidige wet verplicht alle overheden om sommige documenten openbaar te maken als daarom gevraagd wordt. De Wet Open Overheid heeft een ander uitgangspunt. Alle overheden moeten heel veel documenten openbaar maken, ook als niemand erom vraagt.

Dat gaat, zo berekende het ministerie van Binnenlandse Zaken eerst, voor de gemeenten en provincies een miljard euro per jaar kosten. En dat moet de minister van Binnenlandse Zaken compenseren. Dat vond ze wel wat te veel van het goede. Dus nu stelt ze een paar kleine veranderingen in de nieuwe Wet Open Overheid voor. Daardoor worden de kosten voor de gemeenten en provincies niet een miljard euro maar slechts 37 miljoen euro per jaar. En bovendien verdienen ze die kosten grotendeels terug als ze 4 minuten per document minder tijd kwijt zijn aan het opzoeken ervan. Dan hoeft de minister nauwelijks meer te compenseren.

Koekoek. Met wat kleine aanpassingen vervalt 96 procent van de kosten, wie gelooft dat? En als er een methode zou bestaan waarmee de gemeenten en provincies 37 miljoen euro kunnen besparen op opzoekkosten, dan was die al lang doorgevoerd. Der Spiegel heeft meer dan 60 mensen die zorgen dat de werkelijkheid correct wordt beschreven.

Het rijk lijkt als taak te hebben de werkelijkheid zo mooi mogelijk te beschrijven. Terwijl zijn echte taak is de werkelijkheid een beetje mooier te maken. Sagen, was ist.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.