of 60220 LinkedIn

Optimist

Premier Rutte wordt vaak beschreven als een onverbeterlijke optimist. Maar weet u welke bestuurder in Nederland de grootste optimist is? Ik zal een paar hints geven. 

Op 1 november wordt bekend hoe veel de gemeenten extra krijgen voor de bijstand. De gemeenten vroegen ongeveer 150 miljoen euro, het rijk bood nul euro. De gemeenten en het rijk gingen daarover onderhandelen, en de uitkomst is dat de gemeenten exact nul euro krijgen. Maar optimistisch schrijft VNG-voorzitter Van Zanen dat de gemeenten in ieder geval niet extra gekort worden voor de bijstand. Op 5 november wordt bekend hoe veel de gemeenten extra krijgen voor de hogere vergoeding van raadsleden in kleine gemeenten.

Dat kost 10 miljoen euro per jaar. De gemeenten willen dat het rijk die 10 miljoen euro betaalt, het rijk bood nul euro. De gemeenten en het rijk gingen daarover onderhandelen, en de uitkomst is dat de gemeenten exact nul euro krijgen. Maar optimistisch schrijft Van Zanen dat de hogere vergoeding voor de raadsleden is geregeld.

Op 9 november wordt bekend hoe veel de gemeenten krijgen voor de kosten van de waterschapsverkiezingen in maart. Die gaan de gemeenten ongeveer 18 miljoen euro kosten. De gemeenten vroegen 18 miljoen euro, de waterschappen boden 12 miljoen euro, dat is twee derde van de kosten. De gemeenten en de waterschappen gingen daarover onderhandelen, en de uitkomst is dat de gemeenten 12 miljoen euro krijgen. Maar optimistisch schrijft Van Zanen dat de gemeenten in ieder geval iets krijgen. Heel optimistisch noemt hij die habbekrats ‘een significant positief financieel effect’.

Weet u nu wie de grootste optimist is? Nee, dat is niet VNG-voorzitter Van Zanen. Die moet er moedeloos van worden om elke onderhandeling te verliezen, om steeds aan het kortste eind te trekken. Zijn VNG is het Helmond Sport van het openbaar bestuur: heel dit jaar nog geen overwinning behaald. De VNG is het zwakbegaafde neefje van de familie: hij wordt altijd uitgenodigd maar nooit serieus genomen. De VNG is de Joop Zoetemelk van het openbaar bestuur: bij elke onderhandeling eindigt hij op de tweede plaats.

De grootste optimist van het openbaar bestuur is elke burgemeester en elke wethouder die nog steeds denkt dat de VNG ooit ergens een enigszins acceptabel onderhandelresultaat zal boeken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.