of 59130 LinkedIn

Ongeschikt

Ongeschikt voor hun vak zijn ze, de wethouders van sociale zaken. Dat vinden minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. “De werkloosheid daalt, maar toch verstrekken de gemeenten steeds meer bijstandsuitkeringen.” Dat gebeurde vorig jaar.

En dat gebeurt dit jaar weer. Ze geven daarom de gemeenten geen budget voor die nieuwe uitkeringen. Het gaat om meer dan 100 miljoen euro per jaar. “We geven graag budget voor de bijstandsuitkeringen die onvermijdelijk zijn, maar natuurlijk niet voor de bijstandsuitkeringen die ontstaan door prutswerk van de gemeenten.”

Asscher en Klijnsma vergissen zich. De bijstand daalde vorig jaar wel degelijk, en dit jaar ook. Tenminste, afgezien van de 10.000 nieuwe Syriërs en Eritreërs die er elk jaar bijkomen, en bijna allemaal een bijstandsuitkering aanvragen. Dat valt de gemeenten niet te verwijten. Toch doen Asscher en Klijnsma dat wel. En ze geven de gemeenten daarom geen budget voor die uitkeringen.

In werkelijkheid hebben de minister en de staatssecretaris zelf prutswerk afgeleverd. De banenplannen van Asscher en Klijnsma zijn een groot fiasco. 600 miljoen euro van het rijk zou 300.000 mensen moeten helpen om een baan te vinden. Maar al dat geld heeft nauwelijks resultaat gehad. De Wet werk en zekerheid is net zo’n flop. De wet lijkt zelfs mínder mensen een vaste baan te geven in plaats van meer. Ook de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties is een mislukking. Verder gaat er bij het UWV, dat de werkloosheidsuitkeringen regelt, van alles mis – ook die debacles zijn een verantwoordelijkheid van het rijk. Dat alles leidt tot duizenden extra bijstandsuitkeringen.

De vraag is nu wie het minst geschikt zijn voor hun vak: minister Asscher en staats secretaris Klijnsma, of de wethouders van sociale zaken. Dat de bijstand stijgt terwijl de werkloosheid daalt, is niet de gemeenten maar vooral de minister en staatssecretaris te verwijten. Maar de gemeenten krijgen elk jaar meer dan 100 miljoen euro te weinig van het rijk, zonder dat de wethouders sociale zaken daar met één woord tegen protesteren.

De gemeenten moeten door de te lage budgetten fors bezuinigen op de hulp voor de armste inwoners, zonder dat de wethouders sociale zaken één poging doen dat tegen te houden. Asscher en Klijnsma hebben toch gelijk. De wethouders sociale zaken zijn ongeschikt voor hun vak.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.