of 59250 LinkedIn

Oktober onderzoeksmaand

In oktober zijn weer allerlei leuke onderzoekjes gepubliceerd. Zo onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maand hoeveel vertrouwen de Nederlanders hebben in de Tweede Kamer. Dat bleek bar weinig.

Het CBS heeft er een mooi persbericht bij opgesteld, waardoor alle media er wel iets over hebben geschreven. Exact 34,589 procent van de Nederlanders blijkt vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer. We hebben meer vertrouwen in het leger (62 procent), ook meer vertrouwen in ambtenaren, te weten 42 procent, en zelfs meer vertrouwen in de Europese Unie, namelijk 36 procent. Helemaal onderaan in de betrouwbaarheid scoren de media, waarin maar 31 procent van onze bevolking vertrouwen heeft. Helaas heb ik nog geen reactie van het kabinet gezien op de uitkomsten van dit onderzoek...

Het Centraal Planbureau onderzocht deze maand of de gemeenten hun geld goed besteden. Maar het planbureau had er geen mooi persbericht bij opgesteld, en dus hebben de media nog niets geschreven over de uitkomsten van dit onderzoek – het vertrouwen in de media is niet voor niets zo laag. Toegegeven, het planbureau heeft het onderzoek erg ingewikkeld opgeschreven, met termen als ‘allocatieve efficiëntie’, ‘overprovisie’ en ‘marginale huizenkoper’. Je moet dus meer moeite doen om het te begrijpen.

Toch is de uitkomst simpel: jazeker, de gemeenten besteden hun geld goed. Als de gemeenten minder voorzieningen zouden leveren aan hun inwoners, of van een mindere kwaliteit, en als ze daarvoor minder belastingen zouden vragen, dan zou de bevolking dat niet leuk vinden. Maar als de gemeenten daarentegen wat meer voorzieningen zouden leveren, of van een betere kwaliteit, en daarbij iets meer belasting zouden vragen, dan zou de bevolking dat mogelijk wel waarderen. Kortom: we willen een beetje meer van de gemeenten.

Ook voor dit onderzoek geldt: helaas heb ik nog geen reactie van het kabinet gezien op de uitkomsten van dit onderzoek. Maar er is maar één reactie mogelijk: het rijk moet de gemeenten meer geld geven, of moet de gemeenten meer belastingen laten vragen, en we zullen met zijn allen iets gelukkiger worden. Toch zie ik dat niet zo snel gebeuren, de Tweede Kamer geeft belastinggeld liever zelf uit, en laat dus minder over aan de gemeenten. Het vertrouwen in de Tweede Kamer is niet voor niets zo laag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.