of 59185 LinkedIn

Niet blij

Hij is er niet blij mee, VNG-voorzitter Jan van Zanen. De rechtse politieke partijen en de middenpartijen, volgens de peilingen samen goed voor meer dan 100 kamerzetels, willen het gemeentefonds anderhalf procent per jaar korten. In vier jaar loopt die korting op tot een miljard euro.

Van Zanen vertelde in een oersaai filmpje op YouTube, zorgelijk kijkend, dat hij die korting ‘niet goed, eigenlijk slecht’ vindt. Totaal niet overtuigend. In drie weken nog maar 126 keer bekeken. En totaal niet effectief.

Die korting komt niet onverwacht. In mei vorig jaar opperde het ministerie van Financiën die korting al. De gemeenten en de VNG hebben tien maanden de tijd gehad om de korting tegen te houden. Tien maanden om te lobbyen. Tien maanden om de publieke opinie te bespelen. Tien maanden om de gevolgen van de korting van een miljard euro te beschrijven. Het is allemaal niet gebeurd. Wat er wel is gebeurd: de gemeenten hebben een miljard euro gevraagd voor de politie. Daarmee werd de korting op het gemeentebudget definitief. Want wat denkt u, aan wie zal het nieuwe kabinet eerder een miljard euro geven, aan de politie of aan de gemeenten?

Die korting komt er dus. Maar de gemeenten en de VNG kunnen de korting nog wel beperken. Het Centraal Planbureau vindt namelijk een korting van een miljard euro in vier jaar net iets te gortig. 700 miljoen euro in vier jaar kan wel, zo berekenen ze. Daarvoor moet de 300 miljoen euro korting geschrapt worden die het huidige kabinet voorstelt voor de komende vier jaar. Dat betekent dat de gemeenten en de VNG, hop, aan de slag moeten om die honderd kamerzetels hierop te wijzen. En graag een stuk effectiever dan de afgelopen tien maanden!

Of deze lobby succes heeft, weten we pas als het nieuwe regeerakkoord er ligt. Als in het nieuwe regeerakkoord de gemeenten een miljard euro gekort worden, dan is de gemeentelijke lobby tegen de korting compleet mislukt. Een zeper. Een sof, een fiasco, een deconfiture. Een heel dure misser. De gemeenten doen er dan verstandig aan hun lobby te veranderen. Een andere strategie? Andere mensen? Want de gemeenten zijn er niet blij mee, als VNG-voorzitter Jan van Zanen hier geen enkel resultaat boekt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.