of 59854 LinkedIn

Morgen gratis bier

Wat kan er nou in negen maanden gebeuren? Niet zoveel, toch? Met dat in het achterhoofd neem ik u even mee terug naar juni 2016. Plasterk was nog minister van Binnenlandse Zaken en Wiebes was nog staatssecretaris van Financiën. Er was toen jarenlang enorm veel gediscussieerd en onderzocht over de mogelijkheid voor meer gemeentebelastingen.

Een kant-en-klaar plan lag zelfs klaar voor verdubbeling van de gemeentebelastingen, compleet uitgewerkt en doorgerekend. Plasterk en Wiebes besloten echter de beslissing over te laten aan het nieuwe kabinet. Daarvoor hadden ze vijf argumenten. Het belangrijkste argument was dat er negen maanden later, in maart 2017, weer verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden komen.

Daarvan afgeleid vonden ze de keuze zo principieel dat ze hem wilden laten nemen in een kabinetsformatie, zodat ook alle bijbehorende maatregelen tegelijk konden worden genomen. Plasterk en Wiebes wezen er ook op dat de beslissing ingewikkeld is en veel budgettaire gevolgen en koopkrachteffecten heeft. In negen maanden kun je niet veel meer doen.

Ik snapte die beslissing van toen wel. Alle politieke partijen kregen zo negen maanden de tijd voor een standpunt – en de kiezer ook. Het nieuwe kabinet kon dan het principiële besluit hierover nemen en had vervolgens vier jaar de tijd om de wet aan te passen en de gemeentebelastingen daadwerkelijk te verdubbelen. Of verdrievoudigen.

Maar in 2017 maakte het nieuwe kabinet bij de kabinetsformatie geen keuze hierover. Dat was niet zo erg, want een kabinet heeft vier jaar de tijd. En wat gebeurde er vervolgens ná de kabinetsformatie? Twee jaar lang namen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Snel van Financiën hier geen beslissing over. Twee jaar besluiteloosheid. Twee jaar wachtten ze. Twee jaar lang talmen, treuzelen, aarzelen, teuten, weifelen, dralen. Twee jaar dreutelen en keutelen.

Maar nu! Jawel, zowaar, eindelijk, een weloverwogen beslissing hierover. Ons dappere, onverschrokken voortvarende kabinet, dat uiteraard het beste met ons allen voorheeft, dat alleen maar wijze besluiten neemt, met een uiterst daadkrachtige en actieve minister en staatssecretaris, heeft over de verdubbeling van de gemeentebelastingen namelijk besloten … om de beslissing over te laten aan het volgende kabinet. Dat pas over ongeveer twee jaar aantreedt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.