of 59179 LinkedIn

Moreel besef

Gemeenten hebben voldoende moreel besef. Ze willen niet verdienen aan de ellende van de vluchtelingen of aan de vluchtelingenopvang. Maar ze willen wel hun kosten voor de opvang vergoed krijgen van het rijk. Die kosten waren geschat op 500 miljoen euro. Minister Dijsselbloem van Financiën berekende dat hij 1.750 miljoen euro extra uitgaf voor de vluchtelingenopvang.

En hij beweerde dat het gemeentefonds daardoor ‘trap op’ steeg met 20 procent daarvan; 350 miljoen euro. Rijk en gemeenten spraken af dat de gemeenten deze 350 miljoen euro moesten gebruiken voor hun opvangkosten. Dijsselbloem hoefde slechts 150 miljoen bij te betalen. Dat was de kern van het ‘uitwerkingsakkoord asiel’ uit april.

Als de minister van Financiën iets beweert, dan moeten gemeenten maar geloven dat het waar is. Onderling vertrouwen tussen overheden is een zaak van moreel besef. De minister van Financiën is één van de bazen van het gemeentefonds. De minister zal toch niet zijn eigen fonds oplichten?

Twee weken terug gaf minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer een nadere toelichting op zijn kosten voor de vluchtelingenopvang. Daar vertelde hij iets anders dan aan de gemeenten. Hij bevestigde dat hij 1.750 miljoen euro uitgaf, maar slechts 1.400 miljoen euro zijn extra uitgaven. Het gemeentefonds steeg dus niet 20 procent van 1.750 miljoen euro, maar 20 procent van 1.400 miljoen euro.

De gemeenten krijgen niet 350 miljoen euro voor de vluchtelingenopvang, maar 280 miljoen euro. De gemeenten hebben nu een financieel probleem van 70 miljoen euro. Gelukkig komen er minder vluchtelingen dan ver wacht, en zijn de uitgaven ook lager. Dijsselbloem heeft nu een geloofwaardigheidsprobleem. Dat moet hij snel oplossen.

Het rijk wil immers voortdurend afspraken maken met gemeenten, over van alles en nog wat. Bij gesprekken daarover moeten de gemeenten kunnen vertrouwen op de informatie van het rijk. Nu blijkt dat het rijk bij die gesprekken soms bewust verkeerde informatie geeft, zullen al die gesprekken moeilijker worden. Dijsselbloem zal snel iets moeten doen om het vertrouwen terug te winnen. Ook dat is een zaak van moreel besef.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Actuaris (Volgens ons moeten ambtenaren maar eens weken voor niets gaan werken.) op
Ambtenaren stelen 1 miljard pj vd burger.
Ambtenaren hebben 119 miljard sinds 1997 over de balk gegooid.
Ambtenaren gooien pj 50 miljoen over de balk, door verkeerde inkoop.
Ambtenaren boventallig kosten ons milj. pj.
Laat algoritmen het overnemen vd ambtenarij raken ze meteen wat macht kwijt.
Bron: Hoffmann rechcherche, Ersmus Universiteit, Universiteit Twente