of 65101 LinkedIn

Loonsverhoging

Vanaf volgend jaar krijgen alle medewerkers van de gemeenten minstens 14 euro per uur salaris. Dat staat in de concept-cao. De leden van de vakbonden mogen daar tot en met 19 december over stemmen, en ook de gemeenten mogen hierover stemmen. Ik zeg: Doen! Vóórstemmen!

De laagste loonschalen bij de gemeenten zijn nu al hoger dan het minimumloon. De gemeenten hebben maar weinig medewerkers die nu minder dan 14 euro per uur verdienen. En dat is maar goed ook. 14 euro is namelijk te weinig om rond te kunnen komen. Dus zo’n loonsverhoging is hard nodig. Ook al is het op het eerste gezicht een dure maatregel met weinig effect. Erg inefficiënt. Want door deze loonsverhoging daalt de algemene heffingskorting, daalt de huurtoeslag, daalt de zorgtoeslag.

Door deze loonsverhoging moeten de medewerkers meer inkomstenbelasting aan het rijk betalen. Ten slotte krijgt het rijk via de btw ook nog een deel van de netto loonsverhoging. Al met al krijgt het rijk meer dan 80 procent van de loonsverhoging en houden de medewerkers zelf minder dan 20 procent over. Met deze loonsverhoging sponsoren de gemeenten dus vooral het rijk.

Toch ben ik een voorstander van deze loonsverhoging. En dat is niet alleen om, lekker gemakkelijk, een sociaal gezicht te tonen. Ik heb er ook een strategische reden voor. Nu de gemeenten 14 euro minimumloon bieden, kunnen de andere overheden moeilijk achterblijven. Dus ik denk dat het minimumloon bij de ministeries ook naar 14 euro gaat. En bij de provincies, waterschappen, scholen, defensie en zorg ook.

Is het niet volgend jaar dan wel in 2023. Daarna zullen bedrijven snel volgen. Sterker nog, ik sluit niet uit dat deze 14 euro in het regeerakkoord en in de wet komt. De verhoging van het minimumloon leidt tot extra rijksuitgaven, waarvan de gemeenten – trap op – meeprofiteren. Met een hoger minimumloon sponsort het rijk ook de gemeenten. Bovendien besparen de gemeenten geld op het minimabeleid door een hoger minimumloon.

Met een hoger minimumloon wordt Nederland een beetje socialer en een beetje mooier. Niet alleen voor de ‘werkende armen’ levert het hogere minimumloon wat op maar de gemeenten kunnen eraan verdienen. Geld dat de gemeenten goed kunnen gebruiken om Nederland nóg een beetje extra mooier te maken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zo is het wel op
Misschien dat Jan Verhagen eens uit kan leggen waarom de 98% die er fors op achteruit gaat zo begaan moet zijn met de enkeling in schaal 1. Zo root is het aantal CPN stemmers toch niet? Deze cao is gewoon driewerf ruk en de gemeenten hoeven zich geen seconde af te vragen waarom de werving straks nóg hopelozer gaat.
Door Hans-Peter (fiscaal adviseur) op
Ontluisterend dat de columnist zich zo openlijk achter een matig cao voorstel met een heel karige looncorrectie schaart op basis van een bouwsteen.

Voor vrijwel niemand is 14 euro uurloon relevant.
Terwijl naast dit 'sociale gezicht er voor vrijwel iedereen keihard koopkrachtverlies aan vast zit 2021 en 2022.

In december lonen iets corrigeren, alsof 11 maanden terug koopkrachtverlies niet al een feit was.
Duizenden vacatures bij gemeenten kunnen nauwelijks worden ingevuld omdat kandidaten kiezen voor banen die beter betalen. Gemeenten zijn door jarenlange bezuinigingen in feite het afvoerputje geworden voor baanzoekers.

Een kleine bruto tegemoetkoming geven voor thuiswerken, terwijl de netto kosten bijna twee maal zo hoog zijn(..) Velen verliezen enkele verlofdagen(..) Je moet het maar durven. Dit FNV lid stemde dan ook keihard tegen dit kansloze akkoord.