of 59179 LinkedIn

Klaas, gefeliciteerd

Over tien dagen, op maandag 9 oktober, is Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff de langstzittende demissionaire staatssecretaris van Justitie en Vreemdelingenzaken. Dat record gaat hij vast en zeker halen. Klaas, alvast gefeliciteerd! 

Net voor het bereiken van dit record heeft Dijkhoff nog iets bijzonders gepresteerd. De gemeenten hebben zeven miljoen euro kosten gemaakt voor de voorbereiding van 67 opvangcentra voor vluchtelingen die niet kwamen. Dat deden ze in opdracht van Dijkhoff. Die meldde onlangs aan de Tweede Kamer dat hij zes miljoen euro heeft vrijgemaakt om de gemeenten hiervoor te compenseren.

Dat is een miljoen euro te weinig, want de Gemeentewet verplicht de staatssecretaris álle kosten te vergoeden die de gemeenten in opdracht van hem maken. Staatssecretaris van Justitie zijn en je niet aan de wet houden, dat is wel een beetje schizofreen. Of niet, Klaas?

Maar Dijkhoff vertelde de Tweede Kamer maar het halve verhaal. Hij zei namelijk niet dat hij de gemeenten niet zes maar slechts vier miljoen euro compensatie geeft. Hij houdt dus twee miljoen euro over. Dat komt omdat hij slechts twee derde van de personeelskosten van de gemeenten compenseert, en helemaal geen compensatie geeft voor sommige andere kosten. Hij zegt tegen de Tweede Kamer dat hij genoeg geld uittrekt om de gemeenten te compenseren voor bijna alle kosten, en tegelijk tegen de gemeenten dat hij te weinig geld heeft om alle kosten te compenseren. Ook dat is wel een beetje schizofreen, hè Klaas? En nog wat: de Tweede Kamer onvolledig informeren, dat mag eigenlijk niet – dat weten de minister en staatssecretaris van Justitie in dit kabinet als geen ander.

Bovendien laat Dijkhoff de komende drie maanden alle kostenopgaven van de gemeenten nauwgezet controleren. Hij geeft liever een ton aan extra rijksambtenaren en dure ingehuurde accountants dan aan de afdelingen vluchtelingenzaken van de gemeenten. Waarom doe je dat, Klaas? Hoor je stemmen die zeggen dat de gemeenten je proberen op te lichten? Terwijl jij degene bent die niet zeven maar vier miljoen euro geeft, dat is drie miljoen euro te weinig.

Al met al verdient Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff glansrijk de titel van schizofreenste politicus van dit kabinet. Klaas, gefeliciteerd!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.