of 59345 LinkedIn

Jubileum

Over twee jaar is het driekwart eeuw geleden dat Nederland werd bevrijd. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: driewerf hoezee voor de bevrijders! Driekwart eeuw is een bijzonder jubileum. Er zijn nu namelijk nog enkele bevrijders in leven. En van de bevrijders die sneuvelden, leven nog enkele broers en zussen. Ook voor deze broers en zussen kan een driewerf hoezee niet vaak genoeg herhaald worden. 

Het rijk wil over twee jaar de laatste eer bewijzen aan de bemanningsleden van vliegtuigen die omkwamen toen ze boven Nederland neerstortten. In ongeveer veertig niet-opgegraven vliegtuigwrakken zitten vermoedelijk nog stoffelijke resten van deze bemanningsleden. Het rijk wil dat deze in 2020 allemaal opgegraven zijn.

Maar de gemeenten beslissen om al dan niet op te graven. En er zijn allerlei redenen om niet op te graven. Respect voor de overledenen, onwil van de grondeigenaren, te veel gedoe met benodigde procedures, en hoge kosten. Een berging kost gauw een half miljoen euro. Daarvan krijgen de gemeenten via de bommenregeling uit het gemeentefonds slechts 70 procent vergoed.

Maar het rijk wil heel graag dat de gemeenten die veertig vliegtuigen toch opgraven. Daarom geeft het rijk aan de betrokken gemeenten in 2019 en 2020 niet slechts 70 procent maar de volledige 100 procent van de kosten van de berging. Stop. Excuses. Want de ministers trekken hiervoor geen cent uit in de rijksbegroting. Dus de laatste zin corrigeer ik. Hij wordt: Daarom krijgen de betrokken gemeenten in 2019 en 2020 niet slechts 70 procent maar de volledige 100 procent van de kosten van de berging vergoed. Die vergoeding wordt betaald door de overige gemeenten uit het gemeentefonds.

En wie staan er over twee jaar vooraan bij de festiviteiten van driekwart eeuw vrijheid? De ministers, die er geen cent uit hun eigen begroting voor willen betalen. Wie spelen dan gastheer van de broers en zussen van de bevrijders die sneuvelden? De ministers, die er geen cent uit hun eigen begroting voor willen betalen. Wie spreken over twee jaar mooie woorden over hoe belangrijk het is om de bevrijders te blijven eren? De hypocriete ministers, die er geen cent uit hun eigen begroting voor willen betalen. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: driewerf bah voor deze ministers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.