of 64707 LinkedIn

Hieperdepiep hoera

Allemaal slecht nieuws over onze economie in deze maanden. Die kromp in het eerste kwartaal 1,5 procent en in het tweede kwartaal 8,5 procent – samen 10 procent. En het tekort van onze overheid is giga. 

Is er dan alleen maar slecht nieuws? Nee hoor! Vorige week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de bijstand in april met 2.300 uitkeringen afnam. Hieperdepiep hoera! Dat betekent dat de gemeenten elke werkdag in april per saldo ruim honderd bijstandsuitkeringen minder hoefden te verstrekken dan de werkdag ervoor. Let wel: per saldo. Dus als er elke werkdag in april driehonderd mensen waren die een nieuwe bijstandsuitkering aanvroegen, dan waren er elke werkdag in april ruim vierhonderd bijstandsontvangers die een baan vonden.

Dat is al een knappe prestatie als het goed gaat met de economie – en dus zeker als het slecht gaat met de economie. Die prestatie in april is extra knap omdat er in maart per saldo 5.600 bijstandsuitkeringen bij kwamen. Maar wat zegt u nu? U gelooft het niet?

U gelooft de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek niet? Om eerlijk te zijn: ik ook niet ... Die cijfers kúnnen niet waar zijn. Nu moet ik er eerlijk bij zeggen dat het Centraal Bureau voor de Statistiek zelf al meldt dat de bijstandscijfers vanaf april nog voorlopig zijn. Ze kunnen dus nog veranderen. Maar dat mag natuurlijk niet betekenen dat ze volkomen onjuist zijn. Een daling melden van de bijstand, terwijl in werkelijkheid de bijstand sterk toeneemt, is zo’n volkomen onjuist cijfer.

Ik denk zelfs dat helemaal niemand deze onjuiste cijfers gelooft... O ja, toch wel! Daar in de verte, in Den Haag, is één persoon die deze daling van de bijstand wel gelooft – dat is de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij moet namelijk deze weken een beslissing nemen over hoeveel geld de gemeenten erbij krijgen omdat ze door corona veel meer bijstandsuitkeringen moeten verstrekken.

En het komt hem uiteraard heel goed uit dat het Centraal Bureau voor de Statistiek deze daling van de bijstand, deze onjuiste cijfers publiceert. Nu heeft hij een smoes om de gemeenten tientallen miljoenen euro te weinig te geven. Een slechte smoes is immers ook een smoes. Logisch dat hij bij deze CBS-cijfers denkt: Hieperdepiep hoera!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.