of 59147 LinkedIn

Het ijsje van Sylvie

Hoogste tijd om u even bij te praten over Sylvie Meis. Sylvie was deze zomer aan het strand. Daar heeft ze een ijsje gegeten, en ook het hoorntje.

Opmerkelijk, want ze wil niet te dik worden. Helaas, ze werd ziek van dat ijsje en moest een dag in bed blijven. Ze zegt het zelf, dus het is waar.

U weet vast wel wie Sylvie is, het is de ex-vrouw van ex-topvoetballer Rafael van der Vaart. Ze staat elke week op de voorpagina van minstens één van de roddelbladen. Het gaat bij die mensen uit de roddelbladen niet om wát ze zeggen, als ze maar íéts zeggen.

U leest die roddelbladen natuurlijk nooit, u vindt de inhoud niet interessant. Toch zijn ze even interessant als de teksten die u misschien wel leest, zoals gemeentelijke jaarrekeningen. Ook daarin staan teksten waarvan de inhoud er niet toe doet. Als er maar íéts staat, het maakt niet uit wát. Ik doel op de verklaring van de accountant. Het maakt niet uit wát de accountant in de jaarrekening verklaart, als hij maar íéts verklaart.

Het maakt niet uit of de accountant de gemeentelijke jaarrekening goed- of afkeurt, of dat hij vindt dat hij te weinig informatie heeft om er iets van te vinden, als hij maar uiterlijk eind juli iets verklaart. Want als de accountant te laat is, krijgen de gemeenten een vette boete. Bij grotere gemeenten kan die zelfs oplopen tot meer dan tien miljoen. Lie ver op tijd een af keurende verklaring, dan te laat een goed keurende verklaring.

Ik riep altijd dat accountants niets toevoegden. Ik beken, nu, mijn ongelijk. Ik had het fout. Deze zomer is gebleken dat accountants wel degelijk iets toevoegen. Namelijk vertraging en bureaucratie. En risico. De gemeenteaccountants hebben deze zomer vele maanden gewacht op een verklaring van de rijksaccountant die de persoonsgebonden budgetten moest controleren. Die verklaring bleek uiteindelijk nutteloos.

Daarmee wordt vertraging van de gemeenteaccountant een van de grootste financiële risico’s voor de gemeente. Wat de gemeenten ten onrechte nooit vermelden in de jaarrekening. En waarop de accountants vervolgens ten onrechte geen kritiek hebben. Verdraaid, nu blijkt de accountantsverklaring tóch belangrijker dan het ijsje van Sylvie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.