of 59185 LinkedIn

Gefeliciteerd

Van harte gefeliciteerd! De trajectcontrole in de Randstad Nederland bestaat twintig jaar. Bij trajectcontroles wordt niet de snelheid van een auto op een bepaald punt gemeten maar de gemiddelde snelheid over een bepaald traject.

In de zomer van 1997 keurde de rechter het gebruik van de trajectcontrole goed. Snel daarna werden de eerste trajectcontroles ingezet, op de snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Het is een dubbel succes. Verkeersdeskundigen zijn blij dat minder auto’s te hard rijden. Voorheen reden 60 van de 1.000 auto’s te hard, nu nog maar 6 van de 1.000.

De weg is veiliger geworden, er gebeuren minder ongelukken. Financiën is blij met de boeteopbrengst. Voorheen werd maar een klein deel van de hardrijders gepakt, nu iedereen. De trajectcontroles leveren het rijk tientallen miljoenen euro’s per jaar op. Alleen de weggebruikers zelf zijn niet enthousiast, want de meeste boetes zijn voor overtredinkjes van enkele kilometers te hard. De meeste mensen vinden die boetes een vervelende belasting, ‘trajectcontrolebelasting’, en niet een straf voor een bewuste overtreding. Het ‘twintig jaar’-feestje is wel een Randstadfeestje. De trajectcontroles staan namelijk bijna allemaal in de Randstad.

Verreweg de meeste trajectboetes worden uitgeschreven in de Randstad. Verreweg de meeste boetes worden dus ook opgelegd aan mensen uit de Randstad. Er rijden nu eenmaal weinig mensen uit Zeeland of Drenthe op de A2. De mensen uit de Randstad betalen elk jaar tientallen miljoenen euro’s trajectcontrolebelasting, de rest van het land betaalt nauwelijks. Het rijk kan nooit geld aan de Randstad geven zonder dat andere gemeenten en provincies meteen “Wij willen ook!” roepen. Dat kan ik begrijpen. Eerlijk delen is belangrijk. Maar ik hoor van buiten de Randstad geen “Wij willen ook!” bij de trajectcontroles. Ik hoor van hen geen “Wij willen ook!” voor de trajectcontrolebelasting.

Eerlijk delen is belangrijk, voor de leuke dingen en voor de vervelende dingen. Zo lang dat niet gebeurt, zo lang deze vervelende belasting vooral in de Randstad wordt geheven, moeten de gemeenten en provincies buiten de Randstad niet mopperen als ze ook een keer worden overgeslagen als er geld verdeeld wordt. Het is een felicitatie waard als we dat, na twintig jaar, allemaal beseffen. Nederland, van harte gefeliciteerd!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.