of 64231 LinkedIn

Geen cent extra

Eerst kregen de gemeenten 600 miljoen euro extra voor de jeugdzorg in 2021. Een paar weken later zelfs 1,3 miljard euro extra voor de jeugdzorg in 2022, zo maakte staatssecretaris Blokhuis van VWS bekend.

Dat zal toch niet waar zijn? Ik hoop dat er geen cent extra komt voor de jeugdzorg! Ik bedoel, die extra 1,9 miljard euro is rechtvaardig, maar daar mag geen cent van naar de jeugdzorg. De gemeenten hebben namelijk de afgelopen jaren overal op bezuinigd behalve op jeugdzorg. Ze gaven miljarden euro meer uit aan jeugdzorg dan ze daarvoor van het rijk kregen. Ze bezuinigden op zwembaden, op wegonderhoud, op bibliotheken. Ze verhoogden de ozb, de hondenbelasting, de toeristenbelasting.

Als je dan extra geld krijgt en je geeft het ook meteen weer uit aan de jeugdzorg, dan blijft je tekort even groot. Dat schiet dus niet op. Waar moet die 1,9 miljard euro dan wel voor gebruikt worden? Voor zwembaden, voor wegonderhoud, voor bibliotheken. Voor een lagere ozb, lagere hondenbelasting, lagere toeristenbelasting.

Waar bemoeit die staatssecretaris van VWS zich eigenlijk mee? Hij is niets anders dan een dubieuze debiteur die zijn rekeningen jarenlang weigerde te betalen. Sterker nog, hij heeft de rekeningen van de jeugdzorg tot en met dit jaar nog steeds niet volledig betaald, en is ook niet van plan dat nog te gaan doen. Als hij dan volgend jaar, eindelijk, zeven jaar na de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten (zeven jaar!), voor het eerst zijn rekening wel gaat betalen, dan is hij wel de allerlaatste die zich mag bemoeien met de besteding daarvan. Als hij iets extra’s met de jeugdzorg wil, dan moet hij extra betalen. Oude rekeningen betalen telt daarvoor niet.

Dus bij deze een oproep aan staatssecretaris Blokhuis: blijf met je vingers van de 1,9 miljard euro van de gemeenten af. Bemoei je er niet mee. Het is niet van jou. Het is van de gebruikers van het zwembad, van de weggebruikers, van de ozb-betalers. Waag het niet om eisen te stellen aan de besteding van die 1,9 miljard euro, of om zelfs maar te vrágen het aan de jeugdzorg te besteden. En een oproep aan de gemeenten: behandel het rijk zoals het verdient om behandeld te worden, namelijk als een dubieuze debiteur.

Die geef je geen inspraak op de besteding van de achterstallige betalingen. Die blijf je vervolgen totdat hij al zijn oude rekeningen heeft betaald.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (Advocaat) op
Zonder een stabiele uitvoering wordt het nooit wat. De jeugdzorg zal er niet in slagen om de juiste professionals aan zich te binden en expertise op te bouwen. Het wordt lucht. Er zal geen stabiele uitvoering komen in dit EMO land. We springen van de hak op de tak. Eerst moet het weer zus, dan weer zo, iedereen krijst door elkaar heen. De regering heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Hoe kunnen we Omtzigt wippen, bijvoorbeeld. Hoe kan Kaag Rutte aftroefen en vice versie. Weg met dat stelletje opportunisten in Den Haag,
Door Ed (Gepensioneerd) op
Klare taal. VVD, D66 en CDA hebben helemaal niets met jeugdzorg. Wat hebben we aan de politiek? Vliegveld Lelystad moet zo snel mogelijk open, voor het milieu doen we niets, voor onze vriendjes en geldschieters doen we alles, plemp alles maar vol met windmolens en laat de private sector daarvan profiteren en jah joh, pleur er nog wat datacentrums bij, voer geen ruimtelijk ordeningsbeleid, laat de migranten maar gewoon binnenwandelen, sloop de verzorgingsstaat, roep dat je een miljoen woningen wil bouwen maar doe niets aan de oorzaken van bevolkingsgroei, en verder kan Nederland de pot op. Rutte lacht er allemaal om.
Door Petra op
Top column met een top mening!