of 64120 LinkedIn

Fantastisch resultaat

Het eerste bestuursakkoord dat we in april tekenden was natuurlijk al een prima resultaat, al zijn de gevolgen voor de sociale werkvoorziening desastreus.

Maar we luisteren goed naar onze achterban, we beschouwen de klachten van de gemeenten als gratis adviezen. We hebben aan het kabinet toestemming gevraagd om opnieuw te komen onderhandelen over de sociale werkvoorziening. Onderhandelen mocht niet, praten wel.

We hebben een scherpe analyse van de business case gemaakt, want er staat veel op het spel, het is een grote uitdaging. Aan de centrale tafel verlopen de gesprekken zodoende wederom in een uitermate constructieve sfeer. Er is begrip voor elkaars positie, we respecteren elkaars standpunten en uitgangspunten, we gaan uit van onderling vertrouwen. We zetten kleine stapjes maar wel in de goede richting.

Het zijn financieel barre tijden, de bodem van de schatkist is in zicht. Maar de situatie is zeker niet uitzichtloos. We werken keihard, we vechten als leeuwen, we komen er wel. Er wordt een groot beroep gedaan op ons improvisatievermogen, want om de actualiteit te dienen krijgen we de vergaderstukken just in time. Daar zijn we inmiddels aan gewend. Maar we zijn op de goede weg.

We willen het financieel best haalbare in deze spannende tijden, het onderste uit de kan. De gesprekken gaan ook over disclaimers en over sideletters. We spreken op het scherp van de snede. We zetten het kabinet het mes op de keel. Het is slikken of stikken, we halen het kabinet het vel over de oren. Het zijn stevige gesprekken, hard op de inhoud maar zacht op de relatie. Het is en blijft laveren; alleen cynici noemen dat zwalken. Maar we boeken voortgang.

De gesprekken zijn geheim, wel voeren we intensief overleg met de grote steden. Daarin woont immers bijna 40 procent van de bevolking. Gelukkig hebben ze maar ruim 20 procent van de stemmen!

En het resultaat is fantastisch. We hebben een mooie slag geslagen. Meer rek zit er echt niet in, dit is het hoogst haalbare, laten we daar helder en duidelijk over zijn. Het is wederom een totaalpakket waar niet zomaar een steentje uit losgetrokken kan worden. Er is nu alle reden om enthousiast in te stemmen met dit uitermate verantwoorde bestuursakkoord. Want we krijgen 100 miljoen euro extra voor de sociale werkvoorziening.

Geconditioneerd en onder strikte en deels door het kabinet nog nader in te vullen voorwaarden, met veel mitsen en maren waaronder enkele niet nader te noemen concessies, maar toch. Het tekort is nu geen desastreuze 550 miljoen euro meer, maar een alleszins acceptabele en verdedigbare en goed implementeerbare 450 miljoen euro.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.