of 61869 LinkedIn

Eurobonds

We willen ze niet maar we krijgen ze toch: eurobonds. Dat zijn gezamenlijke schulden van alle landen die de euro hebben. Landen met weinig schuld staan zo garant voor de hoge schuld van andere landen.

Zo zijn de landen solidair met elkaar. Iedereen weet al welke landen daar nadeel van hebben (Nederland, Duitsland) en welke landen voordeel (Italië, Frankrijk, Griekenland). Wij zijn solidair met die zuidelijke landen, zij niet met ons. De eurobonds kunnen Nederland meer dan 30 miljard euro kosten. Dat is 2.000 euro per Nederlander. En zonder twijfel wordt dat nog meer. De Tweede Kamer wil de eurobonds daarom niet maar minister Hoekstra van Financiën heeft er al mee ingestemd.

Waarmee trouwens ook pijnlijk duidelijk is dat de Tweede Kamer niet meer over de rijksbegroting gaat.
Kan het erger?
Ja, het kan erger.

Erger dan solidair zijn met schulden is solidair zijn met inkomsten. Landen die veel geld van de bevolking vragen, zoals Nederland, moeten dan een deel daarvan afstaan aan landen die weinig geld van hun bevolking vragen. Als de inkomsten zo ‘solidair’ worden gedeeld, kan iedereen wel raden welke landen dan geld moeten afstaan en welke landen dan geld krijgen. Gelukkig eist nog geen enkel euroland dat de inkomsten worden gedeeld.

Maar als die eis komt, zal minister Hoekstra vast en zeker ook daarmee instemmen. Hoe ik dat weet? Hij is namelijk ook de beheerder van het gemeentefonds. Hij verdeelt het gemeentefonds – samen met de minister van Binnenlandse Zaken – tussen alle gemeenten. Die verdeling gaat veranderen. Met de nieuwe verdeling willen deze twee ministers de erfpachtinkomsten van alle gemeenten ‘solidair’ gaan verdelen. De ministers willen dat de gemeente Amsterdam, die veel erfpacht van zijn inwoners vraagt, vanaf 2022 een deel ervan afstaat aan de andere gemeenten. Die geen erfpacht van hun inwoners vragen. Daarvan heeft dus één gemeente, Amsterdam, nadeel en alle andere gemeenten voordeel. Dat is geen onderlinge solidariteit, dat heeft meer weg van onteigening.

Als de Tweede Kamer tegen solidair zijn met schulden van eurolanden is, is hij zeker ook tegen solidair zijn met inkomsten van eurolanden. En als de Kamer consequent is, is hij dus ook tegen solidair zijn met de inkomsten van de gemeenten. En mag Amsterdam de Amsterdamse erfpacht zelf houden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Myconius op
In de huidige situatie zijn Eurobonds het einde van democratie in de Eurozone; het geeft regeringen de mogelijkheid eventueel tegen de zin van het parlement in schulden te maken die vervolgens gedekt worden door de Eurozone.

Het volk mag dan dus wel belasting betalen, maar heeft niet meer het laatste woord over de hoogte of de besteding van dit geld. Er zijn koningen voor minder onthoofd.
Door Spijker (n.v.t.) op
Met een gemeente als Amsterdam (na Tilburg de rijkste gemeente van Nederland) hoeft niemand medelijden te hebben. Het is de meest actieve melker om meer inkomsten uit het Gemeentefonds, terwijl het geld tegen de plinten klotst uit inkomsten van erfpacht, parkeren, toeristen etc.).
Door Spijker (n.v.t.) op
Als landenschulden worden vergeleken wordt over het algemeen de schuld van een land gerelateerd aan het BNP (bruto nationaal product). Dit is niet correct. Je moet ook kijken naar de schuldenpositie van de inwoners van de landen en andere positieve balansposities (bijv. goudvoorraden).