of 59147 LinkedIn

Driemaal straf

Drie jaren achter elkaar straf omdat de onroerende zaakbelasting te hoog is. Het gebeurt, in Nederland. De gemeenten krijgen dit jaar weer op hun donder daarvoor, net als in 2015 en 2016.

Minister Dijsselbloem van Financiën stelt strenge eisen aan hoeveel de gemeentelijke onroerende zaakbelasting elk jaar mag stijgen. Die bevoegdheid baseert hij niet op een wet – er bestaat helemaal geen wet die hem die bevoegdheid geeft. Hij ontleent die bevoegdheid slechts aan een afspraak met de VNG. Van minister Dijsselbloem mag de gemeentelijke ozb elk jaar even veel stijgen als het bruto binnenlands product, dat is het inkomen van alle Nederlanders samen. Dus de inflatie plus de groei van de bevolking plus een beetje welvaartstoename.

Twee jaar geleden, in 2015, eiste de minister dat de ozb maximaal 3 procent steeg. Helaas steeg de ozb 44 miljoen euro meer. Dat is vijf cent per inwoner per week. Daarvoor kregen de gemeenten twee jaar geleden fors op hun donder van de minister.

Vorig jaar, 2016, steeg het bruto binnenlands product 2,7 procent. De ozb steeg slechts 2,3 procent. In 2016 betaalden we dus een kleiner deel van ons inkomen aan ozb dan in 2015. Kregen de gemeenten daarvoor complimenten? Integendeel. Ze kregen weer op hun donder van minister Dijsselbloem. Hij had immers de overschrijding van 2015 onthouden, en geëist dat de gemeenten dat corrigeerden. Dat lukte vorig jaar niet.

Dit jaar stijgt het bruto binnenlands product weer 2,7 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek voorspelt 2,5 procent ozb-stijging. Weer zijn we een kleiner deel van ons inkomen kwijt aan ozb dan vorig jaar. Toch krij gen de gemeenten opnieuw op hun donder van minister Dijsselbloem. Dit omdat ze de overschrijding van twee jaar geleden, 2015, nog moesten corrigeren – wat weer niet lukte.

Driemaal krijgen de gemeenten straf, omdat de ozb in 2015 vijf cent per week te veel steeg. Driemaal straf voor één overtreding, omdat de overtreding de jaren erop niet gecorrigeerd is. Dieven die bij drie huizen inbreken krijgen één straf, ook als ze de buit niet teruggeven. Zelfs voor een driedubbele moord krijg je één straf, ook al is dat nooit meer ongedaan te maken. Maar de gemeenten krijgen driemaal straf voor één overtreding, alleen maar omdat ze die overtreding de jaren erop niet konden corrigeren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.