of 60249 LinkedIn

Doodlopende weg

Je hebt er niets aan maar het is wél een leuk onderzoekje. RTL Nieuws heeft van alle rijkswegen en provinciale wegen berekend hoe gevaarlijk ze zijn. Van al die wegen zijn de ongelukken geteld, en hoeveel mensen daarbij overleden of gewond raakten. Daarom weten we nu dat de A200 van Amsterdam naar Zandvoort hartstikke gevaarlijk is. Voor een veilig dagje strand kun je beter eerst de A10 pakken, dan de A4, bij Hoofddorp eraf, en dan sukkelen over de N201 naar Zandvoort. Nadeel van deze omweg is wel dat je er dan drie keer zo lang over doet… 

De provinciale wegen zijn veel gevaarlijker dan de rijkswegen. Slechts 6 procent van alle wegen in Nederland is van de provincie maar er gebeuren 20 procent van alle dodelijke ongelukken. RTL Nieuws geeft daarvan de provincies de schuld. Die moeten veel meer geld uitgeven aan hun wegen, beaamt een hoogleraar verkeersveiligheid. En dat vindt ook een belangenclub voor verkeersveiligheid. Want op veilige wegen gebeuren minder ongelukken.

Het is voor Nederland ook financieel lonend om te investeren in veiligere wegen. Nog los van het persoonlijke leed, leidt elke verkeersdode tot 3 miljoen euro maatschappelijke schade, en elke verkeerszwaargewonde tot 3 ton maatschappelijke schade.

Helaas verzuimde RTL Nieuws te melden waarom de provincies minder geld uitgeven aan wegen dan nodig is. De reden is dat de provincies minder geld hebben. Want het rijk kortte in 2011 het provinciefonds 300 miljoen euro. En het rijk pakt bovendien de provincies 75 miljoen euro af als ‘opschalingskorting’. Als de provincies dat geld hadden mogen houden, dan waren de provinciale wegen veel veiliger geweest.

Helaas verzuimde RTL Nieuws ook te melden dat de politie op de veilige rijkswegen veel intensiever controleert dan op de gevaarlijke provinciale wegen. Als de politie zijn aandacht verschuift naar de provinciale wegen, dan gebeuren daar minder ongelukken. Maar niet alleen RTL Nieuws meldde daar niets over. Als in dit land een beslissing genomen moet worden over het provinciefonds of over veiligheid, dan staat het rijk vooraan om de verantwoordelijkheid op te eisen. Maar als er daarna verantwoording aan de bevolking moet worden afgelegd over de gevolgen van die beslissingen, dan houdt het rijk zich doodstil. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door c sterk (inwoner) op
Dag meneer Verhagen
met belangstelling lees ik altijd uw kritische columns. Reden waarom ik schrijf is echter een ander. Er staat een paginagrootte aankondiging van het vng- jaarcongres. Wanneer ik de rij sponsors bekijk en google, rijzen mij de haren ten berge. Herkent u dit?

Met vr gr c. sterk