of 59162 LinkedIn

De slechtste


Welke bank in Europa is al vijf jaar achter el- moeten wel’ kaar de allerslechtste met internetbankieren? Nee, dat is niet een van de driehonderd Russische banken die de afgelopen vijf jaar failliet zijn gegaan. En nee, dat is ook niet een bijna- failliete bank uit Italië of Spanje. Bij al die banken kunt u prima internetbankieren. Nee, de allerslechtste in internetbankieren is al vijf jaar een Nederlandse bank. En wel het agentschap van ons ministerie van Financiën. 

Die spelen ook voor bankje maar ze kunnen er geen hout van. Als je daar met internetbankieren een bedrag overboekt, dan kun je niet direct zien wat je nieuwe saldo is. Om dat te zien, moet je een dag wachten. Zelfs de postduif is sneller. En dan is het internetbankieren nog maar één voorbeeld van hoe slecht die bank is.

Natuurlijk is niemand zo dom om vrijwillig klant te zijn bij het agentschap. Dat kunt u als gewoon inwoner ook niet. En ook geen enkele gemeente of provincie is zo dom om vrijwillig klant te zijn bij het agentschap. Maar de gemeenten en provincies moeten dat verplicht doen volgens de Wet financiering decentrale overheden. Het heet schatkistbankieren. De gemeenten en provincies willen dat niet, maar ze moeten wel.

Het agentschap heeft zowaar een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder de gemeenten en provincies. Bijna alle gemeenten en provincies hebben aan dat onderzoek meegewerkt. En, u raadt het al, ze zijn zeer ontevreden. Ze zeggen dat het schatkistbankieren het onmogelijk maakt om efficiënt met het geld om te gaan. Het gemiddelde oordeel van de gemeenten en provincies over de vraag of ze hun bankzaken adequaat kunnen uitvoeren met het schatkistbankieren, is een 5,7. En hun gemiddelde oordeel over de vraag of het schatkistbankieren de gemeentelijke bankzaken eenvoudiger heeft gemaakt, is een 4,1. Elke gewone klant zou al lang weggelopen zijn.

Minister Dijsselbloem van Financiën had de Tweede Kamer de uitkomsten van dat klanttevredenheidsonderzoek beloofd te geven. En, u raadt dit ook al, dat heeft de minister nog niet gedaan. Het onderzoek dateert uit april, en inmiddels is het al september. Minister Dijsselbloem heeft vijf jaar niets gedaan om het schatkistbankieren te verbeteren. Zijn opvolger moet snel het agentschap opdragen beter werk te leveren. Hij wil misschien niet, hij moet wel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.