of 59162 LinkedIn

Amnesia completa

De op één na grootste tovenaar is Harry Potter. Met zijn toverspreuken krijgt hij veel gedaan. Zo zegt hij bijvoorbeeld ‘amnesia completa’ om iemands geheugen compleet te wissen. Of ‘incendio’ om iets in brand te steken. Ook leuk zijn ‘cistem aperio’ om gesloten schatkisten te openen en ‘defodio’ om stukken uit het plafond weg te snijden. 

Maar Harry Potter kan geen geld toveren. Dus is Harry Potter maar een kleine jongen vergeleken met de allergrootste tovenaar. Die heeft met de toverspreuk ‘argentum consideratum non relevans ad maximum argenti’ zomaar 300 miljoen euro getoverd. Met één zinnetje! Werkelijk geweldig.

De spreuk betekent ‘De uitgaven worden beschouwd als niet relevant voor het uitgavenplafond’. Het is daarmee cistem aperio en defodio tegelijk, en nog een beetje meer. De naam van die grootste tovenaar: Henk Kamp. Onze minister van Economische Zaken. Hij heeft de vertaling van die toverspreuk opgeschreven in zijn begroting, op bladzijde 93. De formulering van de spreuk luistert overigens nogal nauw.

Het woordje consideratum is van groot belang. De spreuk zegt niet dat de uitgaven niet relevant zijn, want dat zijn ze eigenlijk wel. De spreuk zegt dat de uitgaven niet relevant worden beschouwd. Voor de leefbaarheid en de economie in de provincie Groningen wil Kamp 250 miljoen euro uitgeven. Normaal moet een minister dan 250 miljoen euro bezuinigen op andere uitgaven. Anders geeft het kabinet meer uit dan mag volgens het uitgavenplafond. Maar door deze toverspreuk is een bezuiniging opeens niet meer nodig. Want deze uitgaven tellen niet meer mee.

Althans, zo beschouwt hij dat, door die spreuk. De spreuk heeft ook een tweede effect. Als een minister extra geld uitgeeft, betekent dat normaal gesproken dat de gemeenten ‘trap op’ een vijfde deel van dat bedrag krijgen. Als een minister dus 250 miljoen euro extra uitgeeft, moeten de gemeenten 50 miljoen euro extra krijgen. Maar door de toverspreuk is dat niet meer nodig. Zo levert de spreuk hem 300 miljoen euro op.

De toverspreuk heeft helaas wel twee kleine bijwerkinkjes. De eerste bijwerking is dat de staatsschuld met 250 miljoen euro stijgt. De tweede bijwerking is dat de gemeenten zich voor 50 miljoen euro bedonderd voelen.

Maar ach, over een paar maanden zijn ze dat toch weer vergeten. Amnesia completa.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.