of 59147 LinkedIn

Altijd pech

Aan het einde van het jaar hebben de gemeenten altijd pech. Omdat het kabinet elk jaar minder uitgeeft dan gedacht, wordt aan het einde van elk jaar het gemeentefonds een beetje verlaagd.

Maar eindelijk, na vele jaren pech, nu een meevaller! Het kabinet heeft in 2015 namelijk 250 miljoen euro meer uitgegeven dan gedacht. Het gemeentefonds wordt daardoor 50 miljoen euro hoger. Dat meldde minister Dijsselbloem van Financiën woensdag, bij zijn jaarrekening. Die 250 miljoen euro is een optelsom van tientallen meeen tegenvallers. Het is onzin om één post aan te wijzen als oorzaak.

Toch wijst minister Dijsselbloem de asielinstroom aan als de oorzaak van de hogere uitgaven. Want daaraan geeft hij 1.764 miljoen euro meer uit dan hij dacht. Precies volgens de regels die al twintig jaar gelden, krijgen de gemeenten daardoor 353 miljoen euro extra in het gemeentefonds. Daarbij verzwijgt Dijsselbloem dat hij heeft bezuinigd om die asielkosten te dekken – wat de gemeenten honderden miljoenen heeft gekost.

Eindelijk een meevaller in plaats van pech? De gemeenten hebben dit jaar ook extra kosten door de asielinstroom. Minister Dijsselbloem snapt dat hij niet kan zeggen: ‘Beste gemeenten, jullie hebben altijd pech. Maar dit jaar heb je een klein beetje geluk. Dus krijgen jullie geen compensatie voor de asielinstroom.’ Daarom gaat hij een beetje jokken.

Hij meldt de VNG: “Ik heb de regels van het gemeentefonds veranderd. En door die regel wijziging krijgen jullie 353 miljoen euro extra.” Dat is niet waar, de regels zijn al twintig jaar hetzelfde. Toch trapt de VNG er met open ogen in. Zo kwam die zin in het Uitwerkingsakkoord asielinstroom, paragraaf 2.4. In werkelijkheid zijn de regels helemaal niet gewijzigd. En dus krijgen de gemeenten in het gemeentefonds geen cent extra voor de asielinstroom. Want die 353 miljoen euro hadden de gemeenten ook gekregen als ze geen kosten voor asielinstroom hadden. En de gemeenten missen honderden miljoenen door Dijsselbloems bezuinigingen, juist vanwege de asielinstroom. Ook aan het einde van 2015 hebben de gemeenten dus pech.

Omdat het 50 miljoen euro meevalt, krijgen de gemeenten veel te weinig kostenvergoeding voor de asielinstroom. Met zo’n minister en met zo’n belangenorganisatie hebben de gemeenten altijd pech. Niet alleen aan het einde van het jaar, maar het hele jaar door.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.