of 59212 LinkedIn

Achterdochtjeuk

Ze zijn het een keer volkomen eens met elkaar. Het rijk en de VNG. Dat komt natuurlijk niet in de krant, want de krant vindt meningsverschillen veel nieuwswaardiger. Maar ik vind het veel opmerkelijker als ze het eens zijn. En ze zijn het ergens volkomen over met elkaar eens. Ik word dan meteen achterdochtig. Misschien is dat een beroepsziekte, misschien een genetisch defect. Maar als rijk en VNG het eens zijn met elkaar, dan krijg ik jeuk. Achterdochtjeuk. 

Waarover zijn het rijk en de VNG het volkomen eens met elkaar? Over de verdeling van het budget voor de bijstandsuitkeringen. Het eensgezinde standpunt luidt: de VNG bemoeit zich niet met de verdeling van het bijstandsbudget. VNG-bestuurslid Depla licht toe: ‘De VNG past ervoor om medeverantwoordelijk te zijn voor de verdeling van een tekort over alle gemeenten. Het besluit over de verdeling van het bijstandsbudget laat de VNG dan ook aan het rijk.’ De VNG had zich wel willen bemoeien met de verdeling van 6,2 miljard euro voor de bijstand. Helaas is dat budget 300 miljoen euro lager.

En dan bemoeit de VNG zich niet meer met de verdeling. Mijn achterdochtjeuk geeft meteen rode pukkeltjes, dat begrijpt u. Vorige week was VNG-directeur Kriens het niet eens met het rijk. Dat haalde uiteraard wel de krant; in dit geval het Financieele Dagblad. Het ging over de jeugdzorg. Daar zitten volgens de VNG twee problemen. Het budget is 300 miljoen euro te laag, omdat meer jongeren jeugdzorg nodig hebben dan gedacht. En de verdeling is niet goed: ‘Vooral Rotterdam, Eindhoven, Zoetermeer, Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht hebben het moeilijk, net als gemeenten in Oost- Nederland waar van oudsher veel instellingen voor jeugdgezondheidszorg zitten.’

Dus met de verdeling van de bijstand wil de VNG zich niet bemoeien, want dat budget is 300 miljoen euro te laag. Met de verdeling van de jeugdzorg wil de VNG zich wel bemoeien, ook al is het budget 300 miljoen euro te laag.

Die achterdochtjeuk van mij, die is niet genetisch, het is geen beroepsziekte. Integendeel, het is hartstikke besmettelijk. U hebt er nu ook last van. Als u hoort of leest dat de VNG het volkomen eens is met het rijk, dan krijgt u voortaan ook meteen rode pukkeltjes van wantrouwen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.