of 64621 LinkedIn

Zware aardbeving ‘enorme klap’ voor Groningen

‘Dit is een enorme klap voor Groningen’, zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, over de zware beving bij Zeerijp. ‘Het maakt in één klap duidelijk dat het een misverstand is dat de bodem in Groningen rustiger wordt.’
8 reacties

‘Dit is een enorme klap voor Groningen’, zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, over de zware beving bij Zeerijp. ‘Het maakt in één klap duidelijk dat het een misverstand is dat de bodem in Groningen rustiger wordt.’

Schaderegeling

Paas reageerde tijdens een nieuwjaarsreceptie van de provincie op de beving. ‘We wisten dat de aarde in Groningen bleef schokken. Sinds vanmiddag weten we dat zware klappen ook nog steeds mogelijk zijn. Het maakt in ieder geval duidelijk dat er snel een goede schaderegeling moet komen.’ Ook wil Paas dat Nederland gas terugneemt. ‘Het wordt hoog tijd dat dit nationale probleem ook een nationale oplossing krijgt. En dat is in ieder geval meer geld voor een goede schadeafhandeling’, zegt hij.

Zwaarste

De aardbeving bij de Groningse plaats Zeerijp, ten noorden van Loppersum vond plaats om 15.00 uur. De beving had een kracht van 3,4. Het is de zwaarste aardbeving in Groningen sinds 2012. Het KNMI kwalificeert de aardbeving als ‘zwaar'.

Twitter
Volgens een woordvoerder is de beving door veel burgers gevoeld. ‘Zelfs tot in de stad Groningen.’ Veel inwoners delen via Twitter hun ervaringen. De aardbeving in 2012 had een kracht van 3.6. In 2006 werd in het gebied een aardbeving gemeten van 3.5. De zwaarste beving ooit gemeten in Nederland was in 1992 in Roermond en had een kracht van 5.8. 

 

Verzet
De bevingen in Groningen worden toegeschreven aan de gaswinning in de regio. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg in 1963 een concessie om gas uit de bodem te halen. Tot 2015 is in totaal 2115 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) aan het Groningenveld onttrokken. In het gebied in Noordoost-Groningen wonen circa 150.000 mensen. Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Overigens is de gezondheidsproblematiek en geluidshinder rond vliegveld Schiphol een minstens even groot probleem.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het punt is dat dit aardbevingsproces niet meer te stoppen is. Op zichzelf moet natuurlijk schade aan bewoners worden vergoed. Echter nu schade vergoeden kan betekenen dat er volgend jaar weer schade ontstaat of kan ontstaan.
Met het terugbrengen van de productie kan je helaas niet voorkomen dat er in de toekomst geen aardbevingen meer zijn. Groningen i.c. Nederland heeft gewoon een heel groot probleem!
Dat is alleen dan wel voornamelijk op te lossen door schade te vergoeden via het realiseren van aardbevingsbestendige nieuwe woningen.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Massahysterie komt vooral voor in afgesloten gemeenschappen waar mensen dicht op elkaar leven. Dit kunnen fabrieken, ziekenhuizen maar zeker ook scholen zijn. De massahysterie is vaak gebaseerd op verkeerde interpretaties van een gebeurtenis. Soms heeft iemand een rare geur geroken of een ‘eng’ persoon gezien. De ziekteverschijnselen zijn echt, maar verdwijnen wanneer iemand uit de situatie wordt gehaald. Dit betekent niet dat symptomen van ziekte, uitslag, onbehagen e.d. niet reëel zijn. Dat zijn ze wel, maar die ontstaan door de hysterie, niet door een werkelijke gebeurtenis.

Massahysterie is van alle tijden. Ook in de klassieke oudheid zijn er verschillende vormen van massahysterie gesignaleerd. In alle gevallen worden normale gezonde mensen geraakt die meegesleurd worden door de groep. Vaak maakt de aandacht van de media de hysterie erger en de omvang groter. Op vrijwel alle uitbraken volgt een uitgebreid onderzoek waarbij niets wordt gevonden.

Massahysterie is een actueel probleem, omdat berichten niet meer op waarheid worden getoetst, zij worden massaal gedeeld en overgenomen. In de oudheid ontstond het verschijnsel door gebrek aan informatie. Nu ontstaat het verschijnsel door eenzijdige informatie.

Zo voldoende Gert?
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
@ Gert, De reactie van de Groningers is een vorm van massahysterie. Het gaat nergens over. Het zou goed zijn als de Groningers eens kritisch in de spiegel zouden kijken.
Door Gert (Nuchtere groninger) op
@ Toine,

begrijpend lezen is ook een vak; onze commissaris doelt op de impact op de samenleving en heeft het niet over de aardbeving (die ook stevig was).

Daar komt bij dat dé Groningers ook niet zitten te wachten op de mening van een zelfbenoemde 'toezichthouder gedrag en moraal'. Daarmee slaat u een wat verkeerde Toine aan.

Enige zelfreflectie zou wenselijk zijn...
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
@ Fred,

De uitlatingen van de Groningers zijn net zo ongenuanceerd. Dat is juist het probleem bij dit soort discussies.

Ongenuanceerde uitlatingen die over de eigen (woon/leef) omgeving gaan worden als zoete koek door hoog en laag geslikt. Al het andere zinkt daarbij in het niet.

Trump doet net zo, Poetin doet het, Erdogan doet het, het is de nieuwe vorm van het benadrukken van het dikke ik. Dat is niet gezond voor een samenleving. Benadrukken van het dikke ik, het manipuleren van de waarheid, het verkondigen van leugens, is een belangrijke fase naar conflicten en, soms, oorlog. Dan maakt het niet meer uit waar je woont.
Door Fred op
Lekker genuanceerde reactie weer Toine......
Je woont vast niet zelf in Groningen. (Ik ook niet)
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Volstrekt belachelijk. Het wordt hoog tijd dat de rest van Nederland de Groningers eens op hun plaats zet.

Een enorme klap zegt de commissaris van de Koning. 3,4 op de schaal van Richter. Roermond was 5,8. 5,4 is 100 keer zo zwaar en 6,4 1000 keer.Laten we het er op houden dat Roermond 400 keer zo zwaar was.

Wat een verschrikkelijke watjes zijn die Groningers. En die politici in Den Haag hen maar naar de mond praten. Deze flauwekul moet stoppen.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners