Advertentie
financiën / Nieuws

Zuid-Holland onderzoekt komst declaratieregister

De provincie Zuid-Holland gaat onderzoeken of de declaraties van ambtenaren en bestuurders openbaar kunnen worden gemaakt. ‘Er zitten nogal wat privacy aspecten aan’.

29 april 2011

Motie
Het onderzoek volgt op een motie van de PVV die deze week door een meerderheid van Provinciale  Staten werd aangenomen. De fracties willen dat het College voor januari 2012 heeft uitgezocht of een declaratieregister juridisch en technisch mogelijk is. 

Hal
Als het aan de PVV ligt worden lunchbonnetjes, reisvergoedingen, relatiegeschenken en andere gedeclareerde of geïnde werkkosten in het register opgenomen. De gegevens zouden dan door alle burgers in bijvoorbeeld  hal van het provincie huis kunnen worden ingezien. De belastingbetaler kan dan zien wat er hun centen gebeurt, zo is de gedachte.

Privacy
Een meerderhei d van de staten stemde in met het onderzoek, maar de meeste fracties hielden wel een aantal slagen om de arm. ‘Zo zijn er twijfels over de juridische haalbaarheid: mag je elke bonnetje van elke ambtenaar zomaar openbaar maken?, vat provinciewoordvoerder Peter Ruijtenbeek de juridische reserves samen. ‘Er zitten nopgal wat privacy aspecten aan’.

Welke bonnetjes
Maar ook de praktische uitvoerbaarheid is nog een kwestie. Hoe richt je de database in, welke bonnetjes moeten er precies in, wat te doen als het bonnetje zoek is?  Het zijn dit soort vragen die een ambtelijke werkgroep komende maanden onder de loep zal nemen.

Neutraal onderzoek
Het College van GS laat het onderzoek ‘neutraal’ uitvoeren, aldus de woordvoerder. Ruijtenbeek: ‘De ambtenaren zullen alle mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje zetten en vervolgens aan het bestuur rapporteren. Dit zal de conclusies  voorleggen aan de Staten. De fracties zullen dan beslissen of het register er ook werkelijk zal komen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Egbert
PZH en privacy
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Hoe zo is de privacy in het geding? Het provinciebestuur straalt kracht uit als zij zo open mogelijk is over de besteding van gemeenschapsgeld. Welke ambtenaar zou er bezwaar tegen kunnen hebben dat zijn of haar declaratie openbaar gemaakt wordt? Elke declaratie is toch legitiem? Er kan echt veel meer de openbaarheid in als we de angst voor wat er mogelijk verkeerd zou kunnen uitpakken, op zij zetten. Want wat zou er nu echt kunnen gebeuren wat we niet willen?
Kees
Prima en dan ook nog een landelijk register van wachtgeldregelingen alstublieft. Wordt mooi in kaart gebracht welke politieke partijen boter op hun hoofd hebben.
Advertentie