of 62284 LinkedIn

Zorgen om gevolgen herijking gemeentefonds

© Shutterstock
© Shutterstock

Het CDA wil binnen een week opheldering van het kabinet over de gevolgen van de herijking van het gemeentefonds voor de ‘regio’ en de middelgrote steden. Voorlopige berekeningen maken duidelijk dat vooral de grote steden vanaf 2021 meer rijksgeld gaan krijgen. Tweederde van de gemeenten gaat er juist op achteruit.

Binnenlands Bestuur meldde dat donderdagochtend op basis van vertrouwelijke documenten, doorrekeningen en gesprekken met ingewijden. Daaruit blijkt dat geld van klein naar groot gaat, van oost naar west en van platteland naar stad. Die andere verdeling van het fonds voor gemeenten zou in 2021 moeten ingaan.

Het Tweede Kamerlid Harry van der Molen van het CDA spreekt van een ‘zorgwekkend’ bericht. ‘Met name de ‘regio’ en middelgrote steden zou moeten bloeden voor grote steden. Ik heb inmiddels het kabinet om opheldering gevraagd’, zo meldt hij op Twitter.

 

Meer informatie

Op zijn initiatief vraagt hij namens de Tweede Kamer de minister om een Kamerbrief met daarin een schets van de stand van zaken op het herijkingsdossier. ‘We hebben in de afgelopen jaren slechts één keer een korte brief gehad. De berichtgeving in Binnenlands Bestuur is aanleiding om de minister om informatie te vragen hoe de nieuwe verdeling van het gemeentefonds voor typen gemeenten uitpakt’, zegt Van der Molen desgevraagd. ‘We willen het er na de reactie van de minister als Kamer over kunnen hebben.’ Bezorgde geluiden van met name middelgrote gemeenten en plattelandsgemeenten bereikten hem via wethouders al eerder. ‘Maar nu het op straat ligt, kunnen we er gericht naar vragen.’

 

Meicirculaire

Hij wil binnen een week antwoord en verwacht dat ook te krijgen, 'omdat de minister dit vast niet lang in de lucht laten hangen.’ En er zit ook meer dan enige tijdsdruk op. Als de invoering van het gemeentefonds-nieuwe stijl 2021 jaar wil doorgaan, moet de meicirculaire helderheid verschaffen op hoeveel geld uit Den Haag gemeenten volgend jaar kunnen rekenen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n..v.t.) op
@De Vries.
Allemaal goed en aardig, maar dan moet je het wel eerst eens zijn/worden over de input van de kosten die mogen meetellen voor de (her)verdeling. En of dat zo simpel is?
Door de vries (ambtenaar) op
Het is heel simpel. De verdeling van het GF wordt gebaseerd op allerlei oorzaken bij gemeenten die kosten veroorzaken. Herverdeling van platteland naar stad, oost naar west en klein naar groot betekent dus dat kleine, plattelandsgemeenten in het Oosten, zeg maar CDA gemeenten, in de afgelopen veel te veel geld uit het GF hebben gekregen en dat wordt nu rechtgetrokken. En zo hoort het ook wat zo is het vastgelegd in de Fvw.
Door Spijker (n.v.t.) op
Belangrijk is vooral ook dat hierover breed inhoudelijk overleg plaats vindt met de gemeenten/VNG.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners